Debatt
Centerkrönika

Ska det vara så svårt att vara stolt?

Publicerad 26 januari 2023
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den här krönikan skriver jag på flyget hem från semestern. Ibland behöver man ladda batterierna, skapa plats för nya tankar och ge tid till att planera för nya tider. Att Thailand erbjuder gott om värme, sol och god mat är väl känt. Väl nere vid havet möts vi, min sambo och jag, inte bara av en helt fantastisk vy över ett korallblått hav, gröna öar och många båtar utan också en lite till åren kommen farbror. Han skriver 100 i sanden med en pinne och pekar mot solstolarna närmast strandlinjen. Det blir affär och han visar fler turister till rätta. När lunchen närmar sig är han tillbaka och gör som Musse pigg på julafton när han och Kalle Anka äter majskolvar. Ja, Långben är ju också med, men han får ju aldrig något i sig. Ja, i alla fall så förstår vi snabbt att det är nu man ska beställa sin grillade majskolv om man ska ha någon. Vi sätter upp två fingrar och nickar. Några minuter senare dyker han upp med nygrillade, heta, smorda och välsaltade majskolvar på en träpinne, med följer också en tandpetare. En riktig entreprenör med god och hög servicenivå. Han har inte bara tänkt på att tänderna blir fulla med majsgrejs han visar oss också att vi bara ska sticka pinnen med resterna i sanden så kommer han och hämtar dom också. Rent och prydligt på stranden ska det vara. Jag tänker att han är smart farbrodern för det kan inte vara lätt att lära sig alla turisternas språk så lite hederligt kroppsspråk fungerar med/på alla nationaliteter eller falanger som de kallar oss, thailändarna. Det föresvävade oss aldrig att det kunde finnas fler anledningar.

Vi får besök från några Högsbybor det är Samsouy och hennes falang Lennart. Genom hennes berättelser får vi mer inblick i det thailändska samhället. Jag frågar henne hur det är med pensionssystem i Thailand? Jodå, det finns ett men jag förstår att många skulle ha extremt svårt att klara sig på den ringa summan som verkar vara i nivå med det som vi gör av med på en bättre lunch på AoNangs turistrestauranger. Som före detta statsanställd verkar det mer rimligt att du klarar dig på egen hand. Hur löser man då problemen?

– Vi är duktiga på att hjälpas åt. Vi bidrar på de sätt vi kan, säger Samsouy.

Det går inte att ta miste på att hon är stolt över både sitt land och deras anda.

Dags att gå hem från stranden. Mannen med majskolvarna har en lapp på sin kombinerade kolgrill och majskolvskorg. Det står: - Jag må vara både döv och stum men det hindrar mig inte från att grilla hela strandens godaste majskolvar! Med andra det finns inte mycket som ska behöva hindra oss från att göra vårt allra bästa och lyckas med det. För han hade verkligen de godaste majskolvarna.

Nu ska planet snart landa i ett dimmigt, lite kylslaget Stockholm. Jag har lämnat ett land och en kultur som gett mig hopp om att vi Centerpartister ska kunna hjälpas åt och se till att väljarna vid nästa val förstår att vi har Sveriges bästa politik!

Med gott om tankar kring vårt samhälles behov av att kunna ge människor ett riktigt gott självförtroende och möjlighet att bidra på det sätt dom kan, precis som mannen på stranden, så att vi alla kan känna ytterligare lite stolthet över oss själva, vårt samhälle och vårt parti. Det får bli detta års första krönikas sensmoral och nu börjar arbetet att ta oss vidare mot målet, nu ska vi landa!

Krönika av: Stihna Johansson-Evertsson, kommunstyrelsens ordförande, Högsby (C)