Annons
Debatt
Centerkrönika

Samtal, samarbete och synergi

Publicerad 31 mars 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ett plus ett är lika med två är bland det första vi får lära oss som barn. I matematiken är helheten alltid summan av delarna. Men i naturen finns det andra lagar. Om man planterar två växter nära varandra växer rötterna ihop och förbättrar jordens kvalitet, så att båda växterna utvecklas bättre än om de stod ensamma. Om man sätter ihop två träbitar, kommer de kunna bära mycket mer tillsammans än summan av vikten de kan bära separat. Det finns många exempel på när helheten blir större än delarna i sig.

Att skapa ett kreativt samarbete kan vara rent av skrämmande eftersom man inte vet exakt vad som kommer att hända eller vart det kommer att leda. Det kräver att man lämnar sin trygghet och börjar ta kliv på en helt ny och okänd mark.

Annons

Det var en sådan kreativ process som inleddes i Borgholms kommun för några år sedan. Istället för att fokusera på att få ned de egna kostnaderna så mycket som möjligt, på bekostnad av den andre parten, bestämde sig hälsocentralen och kommunen för att påbörja ett kreativt samarbete kring hemsjukvården. Det var ett modigt steg som krävde att både kommunen och regionen lämnade sin trygghet och gav sig in på en väg de inte visste vart den skulle leda.

Idag har Borgholms kommun fått ner kostnaderna för hemsjukvården, trots att de har Sveriges äldsta befolkning. Det finns fortfarande en begränsande lagstiftning och tröga regler, men bara genom att börja föra samtal över gränserna och inleda ett samarbete istället för att se varandra som motparter, så har kostnaderna för både kommunen och regionen minskat. Båda parter vinner, men helheten blir större än delarna i sig. Den stora vinsten är att människors trygghet har ökat avsevärt med god och nära vård.

Det finns flera komplexa samhällsproblem som inte kan lösas av en enskild aktör. Ofta stannar det vid att man säger att problemet är för stort och ligger utanför det egna ansvarsområdet. Alternativet är att ta ansvar och arbeta utanför den egna organisationens gränser. Nyligen har Kalmar kommun startat ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid förebyggande mot ungdomskriminalitet och för ungdomar i riskzon för kriminalitet. På så sätt ökar chanserna att man redan på tidigt stadie upptäcker ungdomar som har det svårt och minska risken för att någon faller mellan stolarna.

Även om det är samtalen och samarbetet som ger effekt, så behöver de olika aktörerna få förutsättningar för att skapa kreativa processer. Det krävs beslut på EU-nivå för att ge förutsättningar för ett samarbete mellan regionerna och beslut på kommunal nivå för att ge mer lokala förutsättningar för samverkan. Framför allt krävs det att politiker och anställda inte bara har en positiv syn på samverkan, utan även tar initiativ till samarbeten utanför den egna organisationen eller förvaltningen. Att gå från ord till handling, gå från trygghet till kreativitet, och att gå från en tävlingsmentalitet till att tänka vinna-vinna. Det är då vi får fantastiska resultat, som faktiskt gör skillnad för människor.

Krönika av Anna Östborg, Kalmar (C)

Annons
Annons
Annons
Annons