Debatt
Centerkrönika

Nya tag för Centerpartiet

Publicerad 23 mars 2023
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Våren nalkas även om den håller på sig. Dagarna blir ljusare och även om jag inte hittat några blåsippor än så tittar jag varje gång jag går förbi mitt ställe. Längtan är stor efter milda vindar, sol som strålar, knoppar och kvittande fåglar. Det ger hopp! Hopp om en ljusare tid och förväntan är kanske det största.

Valet i höstas blev inte vad vi tänkt oss i centerrörelsen. På många håll backade vi där vi normalt har haft rejäla röstetal. Nu är eftervalsanalysen klar och ger bra grund för det fortsatta arbetet. För Centerpartiet kommer tillbaka!

I Kalmar län är vi med och styr i flera kommuner och med i majoriteten i Region Kalmar län. Vårt arbete för utveckling i hela länet och ett hållbart samhälle var inte vad väljarna denna gång sökte. Oro i samhället med skjutningar, otrygghet och ökade elkostnader blev valfrågor och nu visar den nya regeringen att de inte kan leverera på det som lovades i september. Framåt kommer det krävas svar på frågor som hur vi klarar klimatet. Vi vet att klimatförändringarna kommer påverka vår tillgång till grundvatten och vädret kommer får svängningar. I andra delar av världen får påverkan ännu större effekter. Hur klarar vi försörja världens befolkning och kommer vi får säga hej då till vissa grödor även i Sverige? Arbetet för ett hållbart samhälle kommer behövas.

I en tid där tekniken har utvecklats ställs inga krav på vart man kan bo för att jobba med vad som helst. Det ger landsbygden nya möjligheter. Det går att bo och arbeta överallt med bredbandet på plats förstås. En fungerande skola som möter alla barn och en trygg hälso- och sjukvård kommer vara grundläggande. Därför blir Centerpartiets roll i samhällsbygget viktigare än någonsin.

Vi har sagt tack till Annie Lööf som stått upp för värderingar även när det blåst. Vi har också sagt välkommen och hej till Muharrem Demirok som ny partiledare för Centerpartiet. Muharrem kommer ta Centerpartiets arbete vidare. Med ett samtal om vardagsfrågor, hur varje person kan göra en resa framåt och om hur utanförskap kan bekämpas tar vi oss an det arbetet tillsammans. I det arbetet är folkrörelsen Centerpartiet med, det är partiet tillsammans som bygger den resan. Den görs inte från Stockholm utan utifrån olika förutsättningar runt om i landet. Varje ort, varje by, varje, samhälle och varje stad är en del av helheten. Jag ser fram emot jobbet.

Krönika av: Karin Helmersson, regionråd Kalmar län (C)