Debatt
Centerkrönika

Ny partiledning i Centerpartiet

Publicerad 23 januari 2023
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Centerpartiets valberedning föreslår Muharram Demirok, som ny partiledare. Det är ett bra val (även mitt val). Murre som han kallas har en gedigen bakgrund i Centerpartiet. Han sitter nu i riksdagen, har varit kommunalråd, är med i partistyrelsen och har varit ordförande i partiets kommunala sektion. Han har goda möjligheter att leda partiet. Alla övriga i förslaget till presidiet Daniel Bäckström och Ulrika Liljeberg har också varit Kommunalråd. Det vi ser nu är att ”nättrollen” börjar angripa Murre. Rasister vill stämpla hans bakgrund som ett minus för partiet. Jag tycker att det är bra att vi har en mångsidig bakgrund i partiledningen som ger förutsättningar för partiet både i storstan som på landsbygden. Det gäller för oss alla att stå upp mot de mörka krafterna. Vi vet vilket hat och hot som Annie Lööf fick utstå under sina elva år som partiledare.

Kommunvalen var också 2022 Centerpartiets starkaste fäste. I många kommuner har Centerpartiet två till fyra gånger fler röster till kommunen än vad man har till riksdagen. Ledningens hemvist är Linköping, Säffle och Leksand vilket ger möjligheter för partiet att fortsätta driva lokalsamhället, decentralisering och landsbygdspolitik. Centerpartiet behövs mer än någonsin i svenska politik med en grund i ekohumanismen och i dag det enda liberala partiet. Partiet har nu alla förutsättningar som ett alternativ för regeringspartiernas borgliga väljare. De tre förenade högerpartierna som nu regerar, där Sverigedemokraterna styr har inte rosat marknaden under sina första 100 dagar. I dessa besvärliga tider så väntar många på statens elstöd som regeringspartierna lovade 1 november och som i bästa fall kommer i vår?

I Nybro kommun blir det nu en stark majoritet med Centerpartiet och Socialdemokraterna i ledningen. Det behövs en majoritet i besvärliga tider. Kommunerna kommer de närmaste åren att få det jobbigt, vi ser nu att lågkonjunkturen kommer ett tråkigt exempel är att Nybros största industri Kährs varslar personal. Det är bra att den nya ledningen inte utlovar några stora satsningar det vore att lura väljarna. Alternativet kunde varit ett minoritetsstyre för Alliansen. Detta var inte aktuellt då Moderaterna tidigt under perioden lämnade samarbete och ägnade sig åt "krypskytte" mot Centerpartiet i valrörelsen.

Nu har kommunfullmäktige i Nybro och kommunstyrelse utsett de som ska leda kommunens olika verksamheter. Centerpartiet har stort inflytande med fler ordförandeskap och vice ordförande. Centerpartiet har fyra ledamöter i kommunens regering, kommunstyrelsen där Moderaterna har en ledamot. Det som förvånar är att Moderaterna får så litet inflytande i kommunen. Man har visserligen oppositionsrådet men man är inte med i arbetsutskottet och har bara ett fåtal andre vice ordföranden.

I övrigt kan vi konstatera som gammal ordförande att Nybro Vikings återigen slog Kalmar HC i toppen av allettan. Vi noterar också att IK Oskarshamn går så bra i SHL, vilket är bra för regionen.

Krönika av: Stig Davidson, Nybro (C)