Annons
Debatt
Centerkrönika

När perspektivet styr

Publicerad 14 juli 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För en tid sedan hamnade jag, helt oförberedd, i en politisk diskussion där det snabbt blev väldigt tydligt att var och ens viktigaste frågor styrs av deras livsperspektiv. Jag som bor på landsbygd slåss för att behålla det som gör den levande. Service, vård, föreningsliv, bredband och så vidare. Saker som gör att människor kan bo, fungera och driva företag här.

Helt enkelt få så mycket valuta som möjligt för den lilla kommunens budget. Jag möttes i denna diskussion av en storstadsvy med helt andra problem som behövde adresseras. Detta väckte återigen mina tankar om att vi behöver en bredd av engagerade människor i politiken, olika perspektiv. Det finns så otroligt många frågor att ta tag i. Få tar dock klivet och engagerar sig mycket på grund av det alltmer hårdnande klimatet i debatterna och de sociala medierna som vimlar av tyckare som många gånger går över alla anständiga gränser i skydd av sina skärmar. Tänk om diskussionerna kunde hållas sakliga och var och en delar med sig av sin syn, sitt perspektiv, i just den frågan. Då kommer man vidare, når kompromisser eller konstaterar att i detta tycker vi olika och vill olika, demokratin får styra.

Annons

En av alla frågor som behöver lösas för framtiden står jag i just nu. Det intensiva arbetet att tillsammans med mina kollegor få ihop sommarmånaderna och se till att den behövda hjälpen når de äldre i vår kommun. Ingen har nog missat rapporterna om hur mycket folk det fattas i vårdyrkena och bristen på vikarier. Vi räcker inte till för att täcka behovet som är och kommer. Här behövs tänkas nytt och hittas nya lösningar, ett annat sätt att arbeta. Värna den kompetens som finns och se till att den genomsyrar hela vägen från chefer till undersköterskor.

De digitala lösningarna kan ge lite mer tid för de personliga mötena när de behövs men vi måste skapa bättre arbetsvillkor för de anställda. Mer flexibilitet och möjlighet att styra sin arbetstid såväl som skäliga löner skulle locka fler att utbilda sig.

Det kommer krävas hårt arbete och många goda idéer för att lösa detta och i diskussionen behövs de olika perspektiven för att göra lösningarna långsiktiga, hållbara och bra.

De gånger jag hamnar i de givande samtalen älskar jag politiken, i andra fall kan den ta mycket ork. Men sluta då.

Ja visst det är alltid ett val men jag vill fortfarande vara med och forma, hitta lösningar och förbättra. Att med respekt få ge och ta del av olika perspektiv med människor som vill hitta lösningar, så inspirerande! Vi behöver de som brinner för att lyfta kommunerna, de som ser till hela regionens behov och de som vill det bästa för hela landet.

Att vidga sitt perspektiv är nyttigt och ger ofta nya lösningar på gamla problem.

Jag hoppas höstens val ger mig möjlighet att få jobba mer med regionpolitik för där tror jag mitt perspektiv kan göra nytta.

Krönika av: Linda Eriksson, Torsås (C)

Annons
Annons
Annons
Annons