Annons
Debatt
Centerkrönika

"Man ska vara väldigt försiktig med vem man kallar främlingsfientlig eller rasist"

Publicerad 20 april 2023
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det har väl knappast undgått någon att vår folkkära Carola Häggkvist den senaste veckan har målats upp som en hårdbarkad rasist på nätet. Det var under en intervju med Svenska Dagbladet där Carola angående utvecklingen i landet bland annat sade "Jag tycker inte man kan säga ’kom och lev som ni vill i vårt land’. Det är inte fegt att värna Sveriges traditioner och sjunga ’Den blomstertid’ på skolavslutningarna. Ibland blir jag helt förtvivlad över utvecklingen. Vi ser ju resultatet." På frågan om resultatet refererade hon till skjutningarna och på polisen som ropar efter hjälp. Massmedia exploderar och spottar fradga, den ena värre än den andra.

Författaren Alex Schulman krönikör och DN-skribent, skriver att Carola har fått ett "Jimmie moment" och att hon nu är med och normaliserar främlingsfientlighet, ett "vi och dem". Han fortsätter med att Carola ger uttryck för att de som kommer utifrån förgiftar och förstör vårt land. Flertalet tidningar har som överskrift att Carola ger invandrare skuld för skjutningar och DN-skribenten Kristina Lindquist twittrar "Är inte jätteförvånad att en person med bakgrund i Livets ord kommer ut som muslimhatare, det är helt i linje faktiskt".

Annons

Jag har läst intervjun i Svenska Dagbladet. Flera gånger faktiskt, för att försäkra mig om att jag inte har missat något. Och jag ställer mig ytterst frågande: Vad är det i Carolas uttalande som gör henne till en främlingsfientlig muslimhatare? Och vad ger dig rätten Kristina Lindquist att i samma mening uttrycka intolerans mot en religion. Du vet väl att det finns en benämning på det? Kanske är det så att Carola har läst någon av DN:s artiklar angående skjutningar i Sverige och refererat utefter dem?

Carola är en person som har välkomnat flyktingar att bo i sitt hem flera gånger. Hon har rest till både Grekland och Ukraina för att hjälpa människor på flykt, listan kan göras lång. Nu är hon stämplad som rasist. Jag anser att man ska vara väldigt försiktig med vem man kallar främlingsfientlig eller rasist. Det ligger så otroligt mycket bakom de orden som aldrig får förminskas. Så mycket hat och lidande. Om vi fortsätter att slänga fram de orden så fort någon uttrycker sin åsikt som inte alls går under den jämförelsen så hämmas ju människor att yttra sig. Kan vi då stå för att vi har yttrandefrihet i Sverige?

Det kommer alltid att finnas människor som känner sig kränkta över ting de läser eller hör. Olika meningar kan vändas och vridas åt alla möjliga håll och då tolkas olika beroende på läsaren. Man kan aldrig vara alla till lags. Jag har själv fått den korridorsviskningen. Men jag kommer aldrig be om ursäkt för det jag säger bara för att någon annan har tagit sig friheten att bestämma hur jag menar. Varför ställer man i så fall frågor om det redan finns ett färdigt manus till svaret? "Jag behåller mina ideal, för trots allt så tror jag fortfarande att människor är riktigt goda i hjärtat."

Krönika av: Jenny Rydberg, Emmaboda kommun (C)

Annons
Annons
Annons
Annons