GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerkrönika

"Målet att öka vår matproduktion måste gå från ord till handling"

Publicerad 11 april 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kriget i Ukraina har gjort det tydligt att Sverige behöver en höjd livsmedelsberedskap och bli mindre beroende av importerad mat. Nu lägger Centerpartiet fram ett stort reformpaket med flera förslag. Om vi ska ha svensk mat i butikshyllorna även i höst under ett annat säkerhetspolitiskt läge, då spelar den svenska landsbygden och vårt jordbruk en helt avgörande roll.

Sverige och resten av Europa påverkas på flera sätt av Putins krigföring i Ukraina. Att vi både måste stärka vårt totalförsvar och höja den militära beredskapen är det inte längre någon fråga om. Där är den nationella livsmedelsstrategin med målet att öka vår matproduktion oerhört viktig, nu måste den gå från ord till handling.

Centerpartiet föreslår en rad reformer för att öka landets motståndskraft genom att stärka landets livsmedelsberedskap, det är helt nödvändigt inför ett förändrat säkerhetspolitiskt läge.

– Motståndskraft och hållbarhet går helt hand i hand. Idag har vår svenska livsmedelsförsörjning tyvärr flera sårbarheter – men potentialen är stor, och därför lägger vi fram en rad reformer för att vi ska bli mindre beroende av importerad mat och varor, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Sverige är i dagsläget självförsörjande på vissa basvaror, som till exempel spannmål, men vi är på det hela beroende av import av både mat och insatsvaror.

– Sanningen är att om vi inte gör något åt det så är hyllorna i våra svenska butiker tomma efter bara några dagar vid en större handelsblockad eller störda importvägar, säger Centerpartiets försvarspolitiker Daniel Bäckström.

Utgångspunkten för Centerpartiet just nu är de olika utredningar som gjorts genom åren, men som hittills inte lett till att lösa bristerna inom svensk livsmedelsberedskap. Ingen svensk myndighet har idag det övergripande ansvaret för helheten när det gäller just livsmedelsberedskap.

– Motståndskraften måste byggas redan nu. Hela kedjan från produktion till konsument måste ses över – det behövs bättre logistikflöden, långsiktig finansiering, stärkt konkurrenskraft så att produktionen av mat kan öka, tillsammans mer satsningar på personal och teknik, menar Daniel Bäckström.

Det vi ska ha på köksbordet i höst och kommande vinter det ska sättas, sås och födas upp nu i vår. Svensk livsmedelsproduktion, från bonde till ICA, måste känna både framtidstro och ha tillgång till insatsvaror för att det skall bli möjligt.

Krönika av Anders Åkesson (C), riksdagsledamot Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.