Debatt
Centerkrönika

Leva i ett samhälle vi skapar

Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När valrörelsen närmade sig sin absoluta pik, gick jag och min man på bio. När man går inför något helhjärtat blir man helt innesluten i sin bubbla och mindre belägen att prata om vardagen påstår, sambon. Vi såg filmen Där kräftorna sjunger. För nästan ett år sedan läste jag boken med samma titel som filmen. Känslan av att vara utlämnad som barn, inte vara som alla andra och att vara kvinna var så stark i boken så den nästan gick att ta på. Jag grät floder men det är styrkan boken och filmen lyckas förmedla. Nu ska jag inte förstöra slutet för er som kanske ännu inte läst boken eller sett filmen, tänker att jag vill dela med mig av mina reflektioner.

Vilket samhälle vill vi ha? Kaya lever i sumpmarkerna bortom alla skyddsnät. Först i en familj där största problemet är en krigsskadad missbrukande och mycket våldsam far. En efter en flyr familjemedlemmarna för sina liv, undan svår misshandel, ensam kvar hos sin pappa blir Kaya. Samhället ser men kan inte acceptera en så annorlunda flicka. I stället för att hjälpa till väljer, inte alla, men huvuddelen av befolkningen att titta bort, tala illa om och även dikta upp skrämselhistorier om den unga flickan. En bit in i handlingen behöver Kaya en försvarsadvokat och hans slutplädering är så stark. ”Om ni väljer att se bort, inte ta ansvar och komma med uppenbara lögner, döm denna gång på fakta och inte på känslor och hörsägen. ”

Visst önskar man att alla tänker så när de går till valurnorna den 11 september.

Att som liten, få lära att gömma sig när andra människor kommer nära, att inte lita på någon, spring och göm dig där, där kräftorna sjunger, det önskar vi inte någon. Så ensam och utlämnad ska ingen i vårt samhälle behöva vara. Därför vill vi satsa på elevhälsa och tidigare sociala insatser i kommunal nivå och ett regionalt barnpaket. På riksnivå arbetar Annie och riksdagsledamöterna oförtrutet för mer pengar till såväl tjej- och kvinnojourer som kortare tider från brott till straffpåföljd. Vår politik är rättvis. Givetvis ska varken kvinnor eller barn som inte gjort något fel behöva gömma sig utan det är den som gjort sig skyldig till brott som ska dömas och avtjäna sitt straff.

Åter till boken och filmen. Kaya tar onödigt mycket i egna händer men hon är i många avseenden en väldigt stark kvinna som väljer sin egen väg. Henne kan man inte sätta sig på, hon är en person som lever sitt liv på den plats i världen hon vill, på ett sätt som till sist gör henne både lycklig och fri från andras krav. Hon visar kraften hos varje människa som författare och kvinna i sin relation till sin sambo. Naturen och djuren ger henne kraft och energi som visar hennes väg genom livet.

Hur var det nu med att leva i det samhälle vi skapar?

Alla är vi en del av ett samhälle, där det står var och en fritt att vara en stor eller liten del av detta. Men, en sak som inte är förhandlingsbart är att rösta för ett gott inkluderande samhälle, där alla kommer till sin rätt efter var och ens förutsättningar. Därför, gå och rösta, gör ditt val byggt på fakta och då vet jag att Centerpartiet har en fantastisk faktabaserad politik för ett inkluderande samhälle för alla. Tänkvärt.

Krönika av: Stihna Johansson Evertsson, Kommunstyrelsens ordförande, Högsby (C)