GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerkrönika

Låt detta bli ett val där värderingar och sakfrågor fäller avgörandet

Publicerad 29 juli 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den 11 september går svenska folket till valurnorna för att rösta på det parti som de tycker har bäst värderingar och bästa sakpolitik. Eller, så borde det vara i alla fall. 

Tyvärr har den politiska debatten på senare år handlat mer om politiskt spel där partier i riksdagen röstar emot förslag, som de bara någon månad tidigare tyckte var bra, för att fälla en regering eller för att ett vist parti inte ska kunna säga att de har haft en framgång. Den svenska politiken är alltmer polariserad där ”lagsammanhållningen” har blivit viktigare än att faktiskt göra bra saker för Sverige och svenska folket.

Jag anser att vi måste bort från spelteorierna och de låsta lagpositionerna där namnet på statsministern är viktigare än vilken politik som förs, jag tror att detta skulle var en lösning för att komma till rätta med de många utmaningar som finns i landet, att fokus hamnar på sakfrågorna.

Centerpartiet går för första gången på väldigt länge till val som ett enskilt parti där vi inte redan innan valet ingått någon uppgörelse om vilken regeringskonstellation vi stödjer. Det gör vi just för att för oss är sakpolitiken viktigare än spelet. Vi vill se en politik som befinner sig i mitten, som ser hela landet och som tar landets utmaningar på allvar. Det handlar bland annat om att vi vill se en aktiv politik för, att knäcka gängbrottsligheten, för att möta klimatutmaningen, att stärka näringslivet och för att det ska vara möjligt att bo, leva och arbeta i hela landet. Vi vill också se en politik som sätter barnen i centrum, som tar krafttag mot den ökande psykiska ohälsan och som möter skolans utmaningar.

När valresultatet är klart någon gång efter den 11 september och vi vet hur förutsättningarna ser ut i riksdagen så lovar vi att vi i förhandlingar med andra partier kommer att jobba för att få en så maximal utdelning som möjligt, det är vad våra väljare förväntar sig av oss. Jag är övertygad om att andra partiers väljare förväntar sig samma sak av det partiet som de har lagt sin röst på. Centerpartiet har varit tydliga med att det är sakfrågorna som är viktigast och att vi är beredda att samarbeta i den politiska mitten med partier som vi tror att vi kan nå överenskommelser med och som delar grundläggande värderingar.

Så när du som väljare går till valurnan den 11 september, fundera över vilka värderingar som är viktigast för dig och vilka sakfrågor som du vill se ett ökat fokus på under kommande mandatperiod. Välj det partiet som passar dig bäst och bortse från det politiska spel som ett antal partier ägnar sig åt. Var också tydlig i dina kontakter med ”ditt” parti att du som väljare förväntar dig mer pragmatism och mindre polarisering.

För Sveriges bästa – låt sakpolitiken fälla avgörandet i höstens val!

Krönika av: Magnus Larsson, politisk sekreterare, Kalmar län (C)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.