GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerkrönika

”Långsiktigt satsning på de som är stommen och hjärtat i svensk vård och omsorg”

Publicerad 11 juli 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Runt om i Sveriges kommuner och regioner är vård- och omsorgspersonal under högt tryck. Undersköterskor och vårdbiträden är stommen och hjärtat i svensk vård och omsorg – det är de som bär svensk välfärd.

Sverige står inför en allvarlig brist på vård- och omsorgsutbildade. Med en åldrande befolkning kommer efterfrågan på personal dessutom öka kraftigt de kommande åren. Undersköterskeyrket är idag det främsta bristyrket inom sektorn.

Vi är nu mitt uppe i en semesterperiod med sommarledighet för många. Men för dem som arbetar inom vården innebär personalbristen att de måste springa fortare och i bästa fall hinna äta lunch. Det är inte rimliga arbetsförhållanden.

För att tackla personalbristen inom vård och omsorg måste mer göras. Fler ungdomar måste välja vård- och omsorgsutbildningar. Samtidigt är alla personer som kommit till Sverige från andra länder av avgörande betydelse för vår välfärds framtid. Centerpartiet vill möjliggöra för fler utrikes födda kvinnor att utbilda sig till yrken inom vård- och omsorg, och satsa på serviceassistenter inom vård och omsorg i hela landet.

Vi har skriande brist på undersköterskor i hela landet. Fler måste nu få en chans till jobb inom vård- och omsorgssektorn och vi måste ta tag i kompetensbristen, inte minst för att avlasta all hårt arbetande personal. Det är bra för välfärden, för individen och för Sveriges ekonomi.

Idag är var tredje undersköterska och fler än fyra av tio vårdbiträden född i ett annat land, varav merparten är kvinnor. Men tyvärr tar det längre tid för utrikes födda kvinnor än utrikes födda män att etablera sig på arbetsmarknaden, oavsett utbildningsnivå.

Jag är glad över att Centerpartiet har presenterat förslag som underlättar för fler att söka sig till yrken inom vård och omsorg och skapar bättre villkor för dem som redan jobbar där:

1. Fler nyanlända ska kunna utbilda sig till yrken inom vård- och omsorg

För att stötta fler nyanlända att göra karriär inom vård och omsorg vill Centerpartiet förändra stödet till personer som kombinerar SFI och en yrkesutbildning. Vi behöver i större utsträckning kunna utgå från individens och kommunernas förutsättningar.

2. Stötta utrikes födda kvinnor att få jobb inom vård- och omsorgsbranschen

Satsa på att hitta insatser som stärker både integrationen och kompetensförsörjningen och som kan användas i hela landet.

3. Fler serviceassistenter inom vård och omsorg i hela landet

Det behövs en långsiktig satsning på serviceassistenter i hela landet. Då skapas möjligheter för personer som saknar formell utbildning, till exempel nyanlända kvinnor, att prova på ett arbete inom vård och omsorg. Dessutom underlättar det för sjuksköterskor och undersköterskor som idag lägger mycket tid på dokumentation och logistik.

Krönika av: Christina Davidson (C), Kommunstyrelsens ordförande, Nybro kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.