GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerkrönika

Landsbygden stärks av ett förändrat strandskydd

Publicerad 26 april 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att göra det enklare för människor som bor på landsbygden att bygga sitt hus nära en sjö eller ett vattendrag har länge varit en viktig fråga för oss i Centerpartiet. För oss handlar det om rättvisa för invånare och företag att kunna utvecklas och bygga på landsbygden - den rättighet man idag tar för givet i stan. Att göra skillnad i människors vardag på ett konkret sätt.

För några veckor sedan lade regeringen fram den strandskyddsproposition som Centerpartiet varit med och förhandlat. Vid de små sjöar och vattendrag där det idag råder 100 m strandskydd skulle det i praktiken bli fritt fram att bygga. Strandskyddet skulle tas bort vid t ex våtmarker. LIS-områden skulle utvecklas till strandnära utvecklingsområden med mer generösa regler, utan krav på landsbygdsutveckling och utan begräsningar i antal, omfattning eller geografi.

Riksdagen hade nu möjlighet att bidra till ökad rättvisa i och med de förslag om nya regler för strandskydd som tagits fram. Förslag som människor på landsbygden längtat efter och förtjänar.

Men tyvärr kommer de få fortsätta vänta. Andra partier som säger sig värna landsbygden

stoppar nu förslaget som skulle leda till mer frihet för människor på landsbygden. Tyvärr sätter de politiskt spel framför människors möjligheter att utveckla sin bygd. Det är något jag djupt beklagar.

Jag kan absolut dela uppfattningen att förenklingsförslagen inte är tillräckligt långtgående. Att mer bör göras. Jag och Centerpartiet ser förenklingsförslagen i propositionen som delsteg mot att luckra upp strandskyddet på landsbygden än mer.

Men M, KD, SD och V säger alltså nej till de mest långtgående förenklingsförslagen sedan strandskyddet infördes i sin nuvarande form 1975 för att knäppa Centerpartiet på näsan. Mer långtgående förslag än Alliansregeringens införande av LIS 2009, och mer långtgående är förenklingarna kring små sjöar och vattendrag 2013.

Vi vill absolut inte privatisera stränderna men vi tycker det är orimligt att till exempel en uttorkad bäck ska ge upphov till strandskydd.

För de som drabbas av detta agerande är inte Centerpartiet. Det är människor på landsbygden som hamnar i kläm.

Istället för några steg framåt på vägen redan 1 juli 2022 har människor på landsbygden i bästa fall ytterligare en utredning att se fram emot. Några alternativa förslag har partierna i fråga nämligen inte presenterat i sina följdmotioner.

Vi kommer fortsätta kämpa för landsbygdens bästa. Vi ser fram emot den dag då fler partier inte bara pratar om hur viktig landsbygden är - utan också visar det i handling.

Krönika skriven av Christina Davidson, kommunalråd Nybro (C)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.