Annons
Debatt
Centerkrönika

"Kan vi se någon gårdsförsäljning i Kalmar län åtminstone 2024?"

Publicerad 6 juli 2023
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag har säkert skrivit om gårdsförsäljning i någon tidigare krönika i denna tidning. Om inte så har någon annan av mina partikollegor säkerligen gjort det. Hur som så år det åter dags att skriva ner några ord om detta, för frågan har återigen blivit aktuell i och med att den moderate statsministern nämnde den i sitt tal under Almedalsveckan. Det är ju inte den största och viktigaste frågan såklart, men det faktum att han nämner detta under sina begränsade trettio minuter säger i och för sig något om dess tyngd. Och för alla de småföretag som har öl- och vinproduktion som sitt kall är det såklart en fråga av största vikt. Likaså folkets vilja att kunna köpa med sig något efter ett besök på en vingård eller ett mikrobryggeri. Den tredje utredning som presenterades för en tid sedan ligger nu på regeringens bord.

Utredaren kommer fram till att det förslag som presenteras – att man i samband med provsmakning kan köpa med sig mindre mängder – inte kommer att äventyra Systembolagets monopol. Det är bra, jag tycker fortfarande att Systembolaget fungerar bra och är en garant för folkhälsan. Att tillåta gårdsförsäljning innebär ju dock inte att alkoholen kommer flöda, det finns för stora begränsningar i förslaget. Gårdsförsäljning är inte alkoholromantik, utan det handlar om att främja mathantverk. Det ger bättre förutsättningar för de företag som har som affärsidé att producera öl och vin i mindre mängder, ofta i kombination med exempelvis en restaurang.

Annons

Det har också förts fram kritik att detta bara gynnar storstädernas företag, men i Kalmar län finns många av bryggerierna och (såklart) vingårdarna på landsbygden. Men vad händer då i denna fråga? Tja, lyssnar man på företrädare från Tidö-partierna så är det en splittrad bild. Länets företrädare för dessa partier är heller inte helt ense. Moderaternas riksdagsledamot Marie Nicholson har vid flera tillfällen setts i media och debattartiklar uttala sig om att förenkla för de mindre bryggerierna och vingårdarna.

Näringsminister Ebba Bush (KD) har högt och ljudligt lovat gårdsförsäljning inför turistnäringens företrädare. Socialminister Jacob Forssmed (KD) å andra sidan slirar i frågan och ger inget besked. Riksdagsledamot Gudrun Brunegård (KD) från Kalmar län verkar vara helt emot, liksom många andra inom Kristdemokraterna.

Det är lätt för att som riksdagsledamot åka runt och lova att gårdsförsäljning ska tillåtas, men det blir lite förvirrande när andra företrädare för regeringspartierna vill något annat. Så, vad är det egentligen som gäller? Kan vi se någon gårdsförsäljning i Kalmar län åtminstone 2024? Jag kan iallafall konstatera att det blir ytterligare en sommar utan möjlighet till gårdsförsäljning för länets mikrobryggerier och vingårdar samt för alla de besökare som kommer till vår del av landet. Däremot så sätter detta fingret på regeringens splittring i frågan och oförmåga att komma till ett efterlängtat beslut.

Krönika av: Erik Ciardi, kommunalråd Kalmar kommun (C)

Annons
Annons
Annons
Annons