Debatt
Centerkrönika

Kämpar för att fler ska våga anställa

Publicerad 10 november 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Har ni tänkt på med vilken självklarhet vi går ut i naturen, vandrar, plockar svamp och lingon? Hur mysigt det är att hitta den där härliga gläntan vid sjön, tända en brasa och grilla en korv eller två, lite varm choklad/kaffe och se solen gå ner.

En annan sak som är självklar för de flesta av oss är att gå in på närmaste matbutik och köpa maten vi behöver för kommande dagar. Mjölk, bröd, potatis, grönsaker, nån köttbit, lite korv och en bit fisk hamnar i korgen innan vi går mot kassan och betalar.

Något som inte är lika självklart för alla är att den där naturen vi njuter av och maten vi äter hänger ihop. Men det som är återhämtning och avkoppling för vissa är någons arbetsplats och den ägs av någon som har betalat för den och får sin inkomst från den. Det där vi lägger i kundvagnen, på tallriken är också någons inkomstkälla.

Allt det här är förstås en självklarhet för de allra flesta. Men det finns en sak som inte är helt självklar för personer som har sin vardag på landsbygden. Tillgången till service, det vill säga kollektivtrafik, butiker, skolor, utbildning, polis, sjukvård, post, bank, med mera. Det borde vara helt självklart att detta ska finnas överallt. Att ha ett rimligt avstånd till en matbutik, att ha en förskola i närheten. Att brandkår eller ambulans kommer inom en tid som gör att de faktiskt har en rimlig chans att rädda liv och byggnader.

Våra små skogsägare och matproducenter är vad som definieras som småföretagare. Ofta är det ett familjeföretag men många i våra gröna näringarna har också någon anställd. Det här är med andra ord verksamheter som bidrar till skatteintäkter. I så många som 189 kommuner är småföretagare den största inkomstkällan.

Landsbygderna och dess småföretagare har alltid varit en viktig fråga för Centerpartiet, en självklarhet. För att återigen använda ordet självklart: visst ska det vara självklart att vi på landsbygden även har den där så självklara servicen som personer i städer har tillgång till, särskilt om vi minns meningen tidigare i texten; i 189 kommuner är småföretagare den största skattebetalaren?

Vi såg under pandemin hur fler och fler ville flytta ut till landsbygderna och vi såg också hur ett bra bredband skapade möjlighet till distansarbete för många. Det borde självklart också öppna för en helt ny möjlighet för till exempel högre utbildning på distans för oss i landsbygderna. 
En annan sak som borde vara helt självklar är att om vi vänder blicken mot alla dessa småföretagare på landsbygden, skogsägare, matproducenter men även företagen som tillhandahåller service av olika slag. Om vi gör det enkelt att vara småföretagare och ser över regelverken kan vi skapa en god spiral som gör nytta i hela landet, i både städer och landsbygder. Tänk om alla våra småföretag (ungefär 450 000) kunde anställa en person. Då skulle vi öka chansen för att det där självklara, det vill säga service och utbildning, även gällde landsbygderna. Att anställa sin första medarbetare är ett stort steg för en liten företagare, både ekonomiskt och administrativt. Centerpartiet har envist kämpat för att sänka kostnaderna för de första anställda. Återigen använder jag samma ord, självklart att fler ska få jobb, självklart att flera ska våga anställa. Det skulle också göra att en hel del av det där självklara som vi stoppar i kundvagnen kommer från en svensk producent som bidrar med skattemedel till välfärden vi alla tar för självklar. Självklart, eller hur?

Krönika av: Chatrine Schander Ljungquist, Emmaboda (C)