Annons
Debatt
Centerkrönika

Jag vill se mer positiva framtidsutsikter för Sverige

Publicerad 28 september 2023
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi har nu haft Tidöpartierna i styret av landet i ett år. Vi har haft ett år som varit bland de sämsta i modern tid. Visst, ingen utöver Putin kan lastas för kriget i Ukraina, som drabbat hela världen. Man tror fortfarande inte det är verklighet att vi har ett fullskaligt invasionsförsök mot ett grannland i Europa. Ett krig som skapar oerhört mänskligt lidande. Alla länder drabbas men vi kan konstatera att Sverige ligger i botten vid jämförelse med Europa i övrigt. Sverige har näst sämst tillväxt i Europa. Landet har en helt misslyckad Natopolitik. Skjutningarna är värre än någonsin. Politiken har släppt all penningpolitik till Riksbanken som för två år sedan jobbade hårt för ökad inflation och nu jobbar för att få ner inflationen. Mycket av regeringen och Sverigedemokraternas politik är medveten politik. Som exempel på detta är obefintlig landsbygdspolitik, nedmontering av folkbildningen, förslag om angiverilagar (Östtyskland) och förslag om läger för asylsökande.

Energipolitiken fokuserar på den farliga kärnkraften 15 till 20 år fram i tiden och inte på sol, vind och vatten i närtid. Miljöpolitiken går kraftigt bakåt, Sverige når inte miljömålen. Vi har ovanligt svaga statsråd om jag gör en jämförelse med Reinfeldts regering. Starka krafter i landet skyller alla problem på invandringen. Vi skulle inte klara välfärden och framtiden om vi skickar hem alla som inte är födda i vårt land.

Annons

Jag vill inte svartmåla för Sverige har goda framtidsutsikter. Vi har oerhörda naturtillgångar, Europas bästa möjligheter för utbyggd vind och solkraft. Landet har ett starkt näringsliv med 1 000-tals framtidsföretag. Landsbygds och skogslandskapen är en enorm tillväxtmöjlighet för den gröna omställningen. Vi har robust demokrati och ett bra trygghetssystem som är bra för ett samhälle.

Även om det finns tendenser i något parti där man vill begränsa det fria ordet och kulturen. Vi kan inte ta demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter för givet, den måst alltid återvinnas. Centerpartiet, mitt parti, håller nu på att forma sin politik i ett mittfält där det saknas konkurrens sedan Liberalerna samarbetar med Sverigedemokraterna och där Kristdemokraterna nu ligger till höger om Moderaterna. Tiden talar för Centern som det enda partiet mellan blocken. Ett parti med ekohumanismen och liberalismen som grund. Ett parti som har decentralisering både som mål och medel. Som ny partiledare har "Murre” alla möjligheter men det återstår ett hårt arbete fram till valet 2026 (kanske nyval 2025). Centerpartiet är fortfarande en folkrörelse även om partiet sedan glansåren från 70-talet har ett minskat medlemsantal och tvingats till organisatoriska förändringar.

Byggandet måste öka. I kriser med höga räntor och rekordinflation så faller byggandet. Det gör att vi kommer att få bostadsbrist i Sverige de kommande åren. Här behövs stimulans men också att kommuner, regioner och staten genomför sina investeringar. Det är nu när byggmarknaden är svag som samhället ska genomföra sina projekt. I Nybro så bygger man nu en ny skola i Västeräng och man håller på att färdigställa den nya förskolan, Nygården. Det är bra. En ny räddningsstation är nu på gång, där upphandlingen är klar, men bygget är överklagat av ett byggföretag i regionen som alltid överklagar. Det kan kosta skattebetalarna i Nybro. Visst det ska finnas möjligheter för överklagningar i kommunen främst för invånarna själva men det behövs en översyn av lagstiftningen där det ska kosta om man okynnesöverklagar.

Till sist, Nybro Vikings gjorde i förra veckan sin debut i Hockeyallsvenskan. Det var 14 år sedan sist. Det blev vinst med 4–1 mot Tingsryd i en kokande Liljas Arena. Nu är det bra 51 matcher kvar.

Krönika av: Stig Davidson, Nybro (C

Annons
Annons
Annons
Annons