Annons
Debatt
Centerkrönika

Jag vill inte skriva om SD men jag måste

Publicerad 8 december 2023
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag vill egentligen inte skriva om Sverigedemokraterna men ibland måste man. Partiet har sakta men säkert flyttat fram sina positioner i takt med att de blivit insläppta i värmen av restalliansen. I samma takt som de har vuxit har de blivit mer och mer självsäkra med att uttrycka sina högerextrema åsikter. I Jimmie Åkessons jultal framförde han idéer om att riva moskéer och göra livet svårare för troende muslimer. Ett välbekant tema för Åkesson men varje gång det tas upp flyttas gränsmarkeringarna för det oanständiga. Nu är alla troende muslimer misstänkta islamister och deras gudstjänstlokaler misstänkta tillhåll för kriminalitet. Bara det orimliga i ett sådant påstående borde få folk att vakna och inse vad Åkesson är för en typ.

Uttalandet är illa nog i ett vakuum. Men vi får inte glömma att Sverige befinner sig i en delikat situation med en NATO-ansökan som hänger på Turkiet, ett land där majoriteten av befolkningen är muslimer, och president Erdoğans nyckfullhet. Sverigedemokraterna vill nog helst se att Sverige stannar utanför försvarspakten och Åkesson tog tillfället i akt att ge Erdoğan lite ammunition för att dra ut på processen ytterligare. Sverigedemokraterna lever på att rädslan och otryggheten växer ute i samhället. De är inte intresserade av att något ska bli bättre. Man får väl hoppas att Tidö-partierna inser att de sitter i en tunna på väg utför ett vattenfall innan nästa val.

Annons

Centerpartiets partiledare, Muharrem Demirok, gick ut och talade klarspråk. "Åkesson är ett säkerhetshot" när han sätter landets NATO-ansökan på spel för att vinna populistiska poänger. Hur svarade Åkesson på det? Med sakliga argument och förklaringar? Nej, istället valde han att ifrågasätta Demiroks svenskhet. Ett klassiskt grepp från högerextrema genom historien för att misskreditera meningsmotståndare.

För den som inte vet så har Demirok en svensk mamma och en turkisk pappa. Fram till i början av året hade han dubbla medborgarskap då han avsade sig sitt turkiska.

Är det inte dags att vakna snart SD-väljare? Gnugga gruset ur ögonen inse att man inte kan plocka russinen ur populismkakan. Röstar man på Sverigedemokraterna för att man vill ha lägre bensinpris (hur gick det med det förresten?) så röstar man också på ett mer odemokratiskt samhälle med färre friheter. Och jag överdriver inte.

Slutligen för att göra det lite lokalt vänder vi blicken till Kalmar kommun. Här i Kalmar satt fram till nyligen en sverigedemokrat som nämndeman i tingsrätten. I somras postade hon ett inlägg på sociala medier som hyllade mordet på en känd gängkriminell. När det blev uppmärksammat och hon fick frågor om lämpligheten att en folkvald politiker och nämndeman hyllar mord så skyllde hon på katten.

Trots detta valde Sverigedemokraterna i Kalmar att återigen utse henne till nämndeman. Till sist fick tingsrätten själva lyfta frågan om hennes lämplighet var på det kröp fram att det inte alls var katten som postat inlägget och att hon skulle avgå som nämndeman.

Och SD:s förstanamn i kommunen vill utvisa inte bara invandrare utan även transpersoner vilket han uttryckte i direktsänd TV under SD:s landsdagar nyligen. Han blev visserligen slagen på fingrarna av partiets pressavdelning senare och tvingades säga att han blivit missuppfattad. Men det enda som missuppfattades i den händelsen var tajmingen av uttalandet. Det skulle nog inte ha kommit förrän i nästa åsiktsförflyttning.

Krönika av: Per Jonsson, politisk sekreterare Kalmar kommun (C)

Annons
Annons
Annons
Annons