GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerkrönika

"Jag utmanar alla politiska kollegor till ett snyggt språkbruk i valrörelsen"

Publicerad 5 maj 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För cirka 20 år sedan fanns en diskussion i samhället om språkvåldet. Det var det ibland råa språket på mellan barn och ungdomar som samhället reagerade på olika sätt emot. Ord som hora, svordomar och ibland väl förtäckta elaka ord togs på allvar och många införde nolltolerans mot ord på skolgården. Det blev en markering mot ett språkvåld vi inte ville att våra barn och ungdomar skulle mötas av.

Jag har tidigare på denna sida lyft frågor om att värderingar förflyttas, de gör de med små men ändå kraftfulla steg mot en lite hårdare attityd och mindre medmänsklig värld. Just nu pågår det fruktansvärda kriget i Ukrania. Det gör ont varje gång vi ser bilder därifrån. Den ondska dessa människor möts av går inte att beskriva i ord. Sverige har öppnat sitt hjärta och välkomnar de människor som flyr kriget. Till och med Sverigedemokraterna är med på detta även om de i början hade ”Sverige är fullt” kvar på sin hemsida. Tidigare har frågor om begränsningar och beslut om svårare förhållande för asylsökande varit på flera partiers läppar. Förslag som vittnat om en människosyn likt flera ”högerpartier” ute i Europa.

Jag kollade häromdagen på valaffischerna från förra valet, jag är stolt över att det förra valet stod ”för ett medmänskligt Kalmar län” på flera av Centerpartiets affischer. Frågan är nu vad vi står inför för valdebatt? Redan nu ser vi en risk för en skarpare debatt, där förslagen måste spetsas för att nå igenom mediabruset, lite hårdare, lite värre. Redan nu har vi fått ett allt för tydligt exempel på detta. Kristdemokraternas Ebba Busch sade i Ekots lördagsintervju som kommentar ”Varför har vi inte hundra skadade kriminella efter påskens upplopp? Varför sköt inte polisen skarpt”. Uttalandet fick förvisso skarp kritik bland annat från polisfacket som inte tycker politiken ska uppmana till ett eskalerande våld. Men ändå, ett språk vi inte varit vana vid att höra. Kanske med syftet att nå publicitet, endast. Men ändå ett steg mot ett hårdare klimat. Jag utmanar alla politiska kollegor till ett snyggt språkbruk i valrörelsen. Precis ett sådant språk som vi vill att våra barn och unga lär sig.

Krönika av Karin Helmersson, regionråd Kalmar län (C)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.