Annons
Debatt
Centerkrönika

"Jag kommer att rösta för ett grönare, friare och tryggare Europa"

Publicerad 3 maj 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Varför ska jag bry mig om valet till Europaparlamentet? Den frågan får jag ganska ofta. Argumenten är ofta att ”det spelar ju ingen roll, vi kan ändå inte påverka” eller ”EU lägger sig i saker som de inte borde, det vore bättre om vi lämnade”. Jag tänker i denna text förklara varför det är en självklarhet för mig att engagera mig i EP-valet och varför jag uppmanar alla andra att också göra det.

Om vi börjar i änden med att lämna EU. Att lämna unionen skulle vara förödande för till exempel vårt näringsliv och våra gröna näringar. Tappad kompetens och arbetskraft skulle direkt bli en effekt av ett utträde med kraftig brist på vissa varor och kraftigt höjda priser som följd. Vi kan använda England som ett varnande exempel. Efter Brexit så har flera branscher drabbats hårt av akut brist på arbetskraft och kompetens. Priser på många varor har skjutit i höjden. Inte minst har det slagit väldigt hårt mot lantbruket där extremt stora arealer nu lämnas för fäfot då det inte längre finns någon ekonomi att fortsätta att bedriva verksamheten. I en nyligen genomförs opinionsundersökning i England så är det idag färre än 10% av väljarna som fortfarande tycker att Brexit var bra.

Annons

Det spelar roll vilka parlamentariker vi skickar till Bryssel! Vi i Sverige påverkar EU och EU påverkar oss. Det märks tydligt ute i våra kommuner där 50-60 procent av ärendena på dagordningen på kommunfullmäktige påverkas direkt eller indirekt av beslut fattade i Bryssel.

Många av de svenska parlamentarikerna har ett gott rykte och beskrivs också som parlamentariker som faktiskt gör skillnad. Centerpartiets Emma Wiesner är ett lysande exempel på detta. Hon har fått stort ansvar från den liberala gruppen att förhandla framför allt klimatpolitiken i Europaparlamentet, och det med stor framgång. Nyligen blev hon också utsedd till Sveriges mäktigaste klimatpolitiker av tidningen Aktuell hållbarhet.

Det jag har nämnt ovan är egentligen skäl nog att på allvar engagera sig i EU-valet men för mig så finns det ytterligare en aspekt, kanske den allra viktigaste. EU knyter länder närmre varandra på en kontinent som genom århundraden präglats av krig och konflikt. EU är och förblir ett mycket viktigt fredsprojekt! EU arbetar för att stärka demokratin i medlemsländerna, att stärka jämställdheten och kvinnors rättigheter. Båda är för mig väldigt viktiga frågor. Men detta är tyvärr inte längre en självklarhet. Vi ser hur demokratin går bakåt i flera av medlemsländerna. Vi ser hur till exempel aborträtten ifrågasätts, hur oppositionspartiers möjligheter till insyn/påverkan begränsas.

När EU sedan försöker stärka upp skyddet kring demokratiska rättigheter och kring att stärka rätten till abort i EU, då röstar flera partier från svenska högerkanten emot. De röstar emot att stärka de demokratiska rättigheterna i Europa och de röstar emot förstärkning av kvinnors rättigheter. För mig är det just det här som valet den 9:e juni handlar om. Den liberala demokratin och de grundläggande mänskliga rättigheterna är under attack och de behöver försvaras!

Jag kommer att rösta för ett grönare, friare och tryggare Europa. Jag kommer rösta för att stärka arbetet med klimatet och den liberala demokratin. Men jag röstar också för att stoppa den byråkratiska klåfingrigheten när det till exempel gäller den svenska skogen och äganderätten. Jag uppmanar dig som läser denna krönika att göra samma sak.

Krönika av: Magnus Larsson, 
Politisk sekreterare Kalmar län (C)

Annons
Annons
Annons
Annons