Annons
Debatt
Centerkrönika

Inget bra 2023 - men nu kan det bara bli bättre

Publicerad 18 januari 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sverige går dåligt ett svagt år 2023. Vi ligger i botten när det gäller tillväxt inom hela EU. Visst kan vi skylla på kriget i Ukraina, men det påverkar alla EU-länder. Inflation och räntor har varit skyhöga. Natoansökan har gått i stå, trots att regeringen kryper för Turkiet och Ungern. Regeringen försämrar för miljön och Sverige når inte miljömålen. Borttagandet av merparten av inblandningen i våra drivmedel gör att landsbygden drabbas. De kriminella nätverken breder ut sig och skjutningarna 2023 var högre än någonsin. Nya lagar som angiverilagen är på väg, mycket negativ. Arbetslösheten är fortfarande hög. Merparten av invånarna i vårt land har fått det mycket sämre här urholkar räntorna och inflationen hushållens köpkraft. Vi kan titta på område efter område att Sverige inte hänger med.

Grundproblemet är att det är Sverigedemokraterna som styr. Det går inte att komma ifrån att SD är det största partiet. Jag känner ingen skadeglädje i landets negativa utveckling, jag vill att det ska gå bättre för Sverige. Vi börjar nu känna igen en politik som närmar sig Orbán i Ungern och tidigare i Polen. Men i valet i Polen i höstas så blev det tack och lov en ny regering med liberala värderingar. Vin är nog många som längtar tillbaka till tiden när vi hade en alliansregering med Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Fredrik Reinfeldt, var en mycket starkare statsminister än Kristersson. Denna regering genomförde en rad reformer som bra för landet. Vi hade tillväxt, låga räntor och reallöneökningar. Om jag återkommer till miljöpolitiken så finns det andra lösningar som kan hålla drivmedelskostnaderna på rimlig nivå med fortsatt miljöinblandning och att vi klarar miljömålen.

Annons

Det finns goda möjligheter för Sverige att komma igen. Det går bättre för våra nordiska grannländer trots att vi har bättre förutsättningar. Vi har skogen och naturrikedomar och ett starkt näringsliv. På energiområdet har vi Europas bästa möjligheter till utbyggd vindkraft på land och till havs. Vi har många stora solparker på gång och en fjärrvärmeutbyggnad. Jag ser många andra innovationer på gång som vågkraft och vätgas. Jag tror inte på gamla energilösningar med olja och kärnkraft. Sedan är kärnkraften ett stort miljöhot där avfallet måste lagars åtskilt från allt levande i 100 000 år haveririsken ska inte underskattas. Ett annat problem med kärnkraften är att om de inte levererar en kall period blir det problem, men om ett vindkraftverk inte går så märks det inte.

I Nybropolitiken är det lugnt det beror nog till en del att rikspolitiken lägger en våt filt på oppositionen i kommunen. Numera är det en stabil majoritet med Centerpartiet och Socialdemokraterna som styr. Alla kommuner har det tufft med ekonomin och med en låg tillväxt, inflation och höga räntor. Nu genomförs i Nybro en hel del positiva investeringar beslutade förra mandatperioden. Exempelvis som förskolan Nygården, nya Västerängskolan och bostadsbyggande. Flera nya företagsetableringar är på gång. Centerpartiet har nu samarbete med Socialdemokraterna i kommunen, det ger stabilitet. Fördelen är att Socialdemokraterna håller vad man lovat under perioden. Centerpartiet hade stora problem med sina samarbetspartier förra valperioden.

Till sist - mitt hockeylag Nybro Vikings IF klarar sig bra i Hockeyallsvenskan. Målet var att hänga kvar och etablera sig i serien. Just nu ser det ut att bli bättre än så. Regionen behöver ett bra hockeylag, och när kylan slår till är det skönt att komma in i Liljas arena och få ta del av bra underhållning.

Krönika av: Stig Davidson, Nybro (C)

Annons
Annons
Annons
Annons