Annons
Debatt
Centerkrönika

Hur lever du ditt liv?

Publicerad 7 september 2023
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Höstterminen är här. Jag och min man och jag hade gott om föräldradagar kvar och har varit hemma i många långa sommarveckor. Så förutom att ta sovmorgon, besöka Astrid Lindgrens värld, köra gokart och delta i barnaktiviteter på station Linné, så har vi sagt nej till en outsinlig ström av ogenomförbara idéer och försökt att medla i hundratals konflikter mellan barnen. Med hösten kommer nu rutiner och tider att passa. Jobb och skola ska pusslas ihop med gymnastik, balett, friidrott och ishockey. Ungefär så, lever jag mitt liv tillsammans med min man och mina tre barn. Och även tillsammans med mina föräldrar som bor nära och hjälper oss att lägga pusslet. Vi bor på landet, vilket kräver mer när det kommer till logistik och planering.

Och du, hur lever du ditt liv? Hur skulle du börja? Vad tänker du definierar dig? Hur vi svarar på frågan visar också vad vi tror är viktigt för den som frågar. Frågan är privat, men viktig och visar på omtanke. Nu kommer ett tvärt kast mellan min sommar och nattlig påsdialys. Men så är det ju med livet ibland, tvära kast. Och frågan kring hur vi lever våra liv fungerar som ett kit. Både i denna krönika och i vardagen mellan oss människor.

Annons

Frågan om hur du lever ditt liv är nämligen även en förutsättning för att vi ska klara av att upprätthålla välfärden framåt. Vi vet att vi lever allt längre idag. Sjukdomar som för bara ett tiotal år sedan var dödliga kan man nu leva med och till och med bota. Det leder till att fler lever ett längre och ganska gott liv med, ibland ganska många, sjukdomar. Det betyder fler besök på hälsocentralen och på sjukhuset och fler insatser från kommunens hälso- och sjukvård och kanske hemtjänst. Därför är det viktigt att vården och samordningen fungerar så bra som det bara går kring dessa personer.

Upplägget av vården måste också utgå ifrån den som får vården för att få bästa möjliga effekt. Organisationen av vården ska utgå ifrån individens liv och förutsättningar och inte utifrån hur vården är organiserad – olika mottagningar, hälsocentralen, kommunen. Därför är det viktigt att vården är intresserad och nyfiken på hur du, när du är behöver vård, lever ditt liv. Vad är viktigt för dig?

Denna nyfikenhet fick jag ta del av när jag i förra veckan besökte PD-mottagningen på länssjukhuset i Kalmar. PD betyder påsdialys. Kroppens egen bukhinna används som filter för att rena blodet när njurarna inte klarar av det. Dialysen behöver göras tre till fyra gånger per dygn och tar cirka 30 minuter per gång. När dialyssköterskorna lägger upp behandlingen tillsammans med patienterna utgår de i största möjligaste mån utifrån patientens liv. De maskiner som patienten är uppkopplad mot programmeras med ett program som fungerar för var och en. En man har ett särskilt dans-program som han använder de dagar i veckan som han är ute och dansar och kommer hem sent. Då renar maskinen kroppen på natten.

För övrigt så tycker jag att alla försök att skapa ett angiverisamhälle är förkastliga. Att driva misstänksamhet mellan människor är ett steg i helt fel riktning när det vårt samhälle behöver är mer förståelse och omtänksamhet.

Krönika av: Emmy Ahlstedt (C), regionråd Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons