Annons
Debatt
Centerkrönika

Historien om när Moderaterna anammade planekonomin

Publicerad 29 augusti 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Året var 2024, det var under den tid då Ulf Kristersson var statsminister för en regering som gjorde till sin paradgren att satsa på dyra prestigeprojekt. Detta var i en tid som polariserade politiken mer än någonsin tidigare, där prestigeprojekten skulle igenom till vilket pris som helst. Det var under denna tid som Moderaterna anammade planekonomiska lösningar som hade fått forna ledare av Sovjetunionen att bli gröna av avund.

Nä, vi struntar i det här. Som ni läsare säkert redan har insett så är det här en tråkig och rent utav en tragisk historia. Men den är likväl sann. Den Moderatledda regeringen presenterade nyligen en utredning om hur byggnationen av ny kärnkraft ska finansieras. Svaret blev tydligt, det är hushållen och företagen som ska bekosta kalaset genom betydligt högre elpriser under överskådlig framtid. För att finansiera utbyggnaden föreslår nu regeringen att elpriset ska ”prissäkras” på 80 öre per kWh. Det innebär i praktiken att om du som konsument

Annons

betalat 50 öre per kWh till energibolaget så får du ändå betala ytterligare 30 öre, fast den gången via skattsedeln. Helt enkelt så garanterar staten ett du som konsument ska betala ett betydligt högre elpris än vad du gör idag, antingen via elräkningen eller via skattsedeln.

Till historien hör också att 2023 var snittpriset för en kWh el 56,07 öre. Första kvartalet 2024 landade det på omkring 66 öre. Faktum är att det endast är under krisåret 2022 som snittpriset varit högre än 80 öre. Räcker då 80 öre per kWh för att göra kärnkraften lönsam? Nej, inte om vis ska tro det statliga energibolaget Vattenfall, de säger nämligen att det behövs en prissäkring på mellan 90-112 öre per kWh för att göra byggnation av ny kärnkraft lönsam.

Det får gärna byggas ny kärnkraft i Sverige, vi kommer i framtiden behöva varenda kilowattimme som kan produceras. Sverige som land står nämligen inför stora energiutmaningar under de närmaste åren. Men kärnkraften kan inte byggas på vilka villkor som helst och inte ihop med en blank check från skattebetalarna. Dessutom så förutsätter regeringen i sina kalkyler att budgeten för byggnation av nya kärnkraftverk ska håll, något som aldrig tidigare har hänt i västvärlden.

Det bästa för Sverige, våra företag och för hushållen vore om regeringen lät detta stanna vid just en dålig historia, något som aldrig blev verklighet. Men det kan bara

ske om man slänger sin iver över att anamma planekonomiska lösningar över bord och bjuder inte till breda samtal om energipolitiska lösningar. Svensk energipolitik måste hitta tillbaka till det sunda förnuftet, till det som ger mer av stabil, billig el här och nu. Som rustar samhället framåt, på realistiska grunder. Endast då kan denna dåliga historia förändras till en historia om en regering som tog ansvar för Sverige, svenskarnas ekonomi och kommande generationer. Möjligheten finns men tyvärr tror jag att prestigen är viktigare och att den historien blir blott en historia.

Krönika av: Magnus Larsson, politisk sekreterare, Kalmar län (C)

Annons
Annons
Annons
Annons