Debatt
Centerkrönika

Grattis Nybro Vikings!

Publicerad 28 april 2023
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nato var god dröj. Sverige kämpar nu för att bli godkända som medlemmar i Nato, det går inte bra. Jag är personligen ingen stor anhängare av medlemskap men vi lever inte i de bästa av världar. Jag ser två problem för Sverige att man inte lyckas när Finland nu blir medlem. För det första är att före Rysslands invasion av Ukraina så var de två största partierna (S) och (Sd) motståndare till medlemskap, den gamla regeringens hanterande gav inte trovärdighet. Den nya högerregeringen visar också dåligt handlag i frågan. Ska man krypa för Turkiet som inte ligger i topp av ländernas ranking av demokrati, jämställdhet och rättssäkerhet. Regeringen borde ha en mer konsekvent linje, ”kryperiet” gynnar inte arbetet som andas orutin i utrikespolitiken. Ungern med sitt nationella styre har inte heller godkänt Sverige, lite med samma argument som Turkiet.

Flöten och sänken i kommunpolitiken. En intressant analys av valet 2022 är väljarnas röstsplittring mellan de tre valen. Skillnaderna är stora i flera kommuner och har ökat under hand de senaste 16 åren. I Kalmar län sticker Centerpartiet ut som det stora kommunpartiet. I Hultsfred så har Centerpartiet över fyra gånger fler röster till kommunen vid jämförelse med riksdagsvalet i Mönsterås har Centerpartiet tre gånger fler röster. Centerpartiet i Emmaboda, Nybro och Högsby har mellan 2,5 – 2 gånger fler röster till kommunen. Inget annat parti i Kalmar län har så starkt lokalt förtroende. Någon kanske tycker att det beror på att Centerpartiet gjorde ett dåligt riksdagsval det är sant, men det var stora skillnader även i valen 2014 och 2018.

Varför röstar väljarna olika i de tre valen och vem äger väljarna? Orsakerna kan vara många personval, den förda lokalpolitikern och aktiviteterna från partierna. Det finns med andra ord flöten och sänken i kommunerna där personkryssen är en kriterier. I grunden är det bra att väljarna är medvetna och gör egna analyser, fortfarande finns det väljare som inte vet vilka personer man röstar på. Visst är rikspolitiken viktig, men de tunga välfärdsfrågorna ligger i kommunerna. Här finns skola, barnomsorg, äldreomsorg, den sociala tryggheten, va, gator och vägar, energifrågor, kultur och fritid och mycket annat. I regionerna ligger hela sjukvården också ett viktigt val.

Nybro Vikings till Hockeyallsvenskan. 2002 gick Nybro upp i allsvenskan och åkte ur 2009. I lördags var det dags igen Nybro är nu i Hockeyallsvenskan. En magisk och smått osannolik kväll i Liljas arena. Nybro Vikings har haft störst publik, bästa supportrar och störst omsättning i Hockeyettan och ska spela i allsvenskan. Elva matcher i rad har Nybro haft över 2 000 på läktaren och fem gånger har det varit fullsatt. Stort grattis, nu blir det matcher mot Brynäs, Djurgården, Björklöven och Tingsryd till hösten.

Krönika av: Stig Davidson, Nybro (C)