Annons
Debatt
Centerkrönika

Gå och rösta och var delaktig i att forma EU:s framtid

Publicerad 21 mars 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När jag som tioåring skaffade mig en knapp med texten ”Nej till EMU” och satt på jackan hade jag ingen aning om att jag en dag skulle vara med och kandidera till Europaparlamentet! Mycket har hänt sedan 2003 då folkomröstningen gällande Euron som valuta röstades om. Detta var min första kontakt med EU, eller ja i alla fall som jag kan relatera till. För så klart hade EU påverkat mig långt innan jag fyllde tio år. Så här lite mer än tjugo år senare kan jag inte låta bli att dra på smilbanden när jag tänker på den när lilla killen med knappen på sin jacka. Ett tydligt ställningstagande och utan att vika mig en millimeter så var mitt då tyngsta argument för att säga nej till EMU att jag inte ville lära mig räkna med en ny valuta. Jag hade ju nyss lärt mig räkna och hantera våra svenska sedlar. Hade jag fått resa tillbaka i tiden hade jag försökt hjälpa mig själv att hitta bättre argument, men barn har ofta en ganska enkelt och begriplig förklaring på komplexa frågor. Idag ser jag vikten av att vi engagerar oss ännu mer i Europasamarbetet. I en tid av politisk splittring och globala utmaningar är det lätt att känna sig maktlös. Många av oss kan känna att våra röster inte blir hörda eller att våra handlingar inte spelar någon roll. Men när det kommer till EU-valet är det precis tvärtom – varje röst räknas och varje handling har en betydelsefull konsekvens. Att rösta i EU-valet är inte bara en rättighet, det är en avgörande plikt för varje medborgare. Här kommer några av mina argument till varför du som läser min krönika ska gå och rösta:

1. Formar EU:s framtid: EU-valet är en möjlighet för medborgarna att påverka riktningen för Europeiska unionen. De ledamöter som väljs kommer att forma lagstiftning, besluta om budgetar och företräda medborgarnas intressen i EU-parlamentet. Genom att rösta kan vi påverka vilka politiska krafter som får makten och därigenom vilken politik som kommer att drivas.

Annons

2. Bekämpar extremister och populister: I en tid där extremism och populism tyvärr vinner mark är det viktigt att rösta för att motverka dessa krafter. Genom att uttrycka vår åsikt i valurnorna kan vi stödja partier och kandidater som förespråkar en öppen, tolerant och samarbetsvillig syn på Europa. Idag finns det faktiskt politiker inom EU som vill urholka aborträtten, det är helt galet enligt mig!

3. Påverkar politiken nära oss: EU-lagstiftning och politik har en direkt påverkan på våra liv, även om vi kanske inte alltid inser det. Allt från miljöskydd och arbetsrätt (mer svenska modellen i EU) till handelsavtal och digital integritet påverkas av beslut som tas på EU-nivå. Genom att rösta kan vi se till att våra intressen och värderingar tas i beaktande i dessa beslut.

4. Stärka EU:s legitimitet: EU-projektet bygger på principen om demokratiskt deltagande och representation. När vi deltar i EU-valet stärker vi legitimiteten för unionen och visar att vi tror på idén om ett enat och fredligt Europa. Genom att rösta bidrar vi till att skapa ett starkare och mer trovärdigt EU.

I slutändan handlar det om att ta ansvar för vår gemensamma framtid. Hade jag fått möjlighet att väljas in i parlamentet skulle mitt viktigaste uppdrag vara att ta Bryssel närmare Sverige och inte minst Kalmar län. Sverige ska bestämma om vår skog och inte minst om vargjakt. Men när det gäller säkerhet och frihet, då behöver vi hjälpas åt inom unionen. EU har en lång väg kvar att vandra innan jag är tillfreds med hur allt fungerar, men jag vet att det är bättre att kavla upp ärmarna och påverka EU i en mer grön och hållbar riktning. Att sätta sig på avbytarbänken skulle vara förödande inte bara för Sverige utan faktiskt för hela Europa. Varje röst räknas och varje medborgare har en roll att spela.

Så låt oss ta chansen att göra vår röst hörd och forma det Europa vi vill se den 9 juni.

Krönika av: Patrik Davidsson, EU-kandidat Kalmar (C)

Annons
Annons
Annons
Annons