Annons
Debatt
Krönika

Lina Watanen: Färdigskivat bröd - nytt eller gammalt?

Lina WatanenSkicka e-post
Publicerad 16 januari 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vissa saker tar man verkligen för givet. Sådana saker som för länge sedan, eller för kort tid sedan, inte alls var något uppenbart som togs för givet. När vi kom hem sent på nyårsdagen, efter att ha varit borta flera dagar, hade vi som tur var bröd i frysen att plocka fram. Morgonen efter satt jag hemma och skrev vid min dator, när sonen kom och sade att det var något konstigt med brödet. Hm, frysskadat? tänkte jag direkt och såg i mitt inre hur brödet fick bli fågelmat till änderna och svanarna, vid nästa besök i Kalmar stadspark. Men icke då, det handlade inte om något frysskadat bröd. Det sonen stod som totalt förundrad och förvånad över var att brödet inte var skuret i skivor. Det var alltså en hel limpa som han tog fram ur påsen.

Jag började skratta och fick förklara för sonen att "så var det förr". Och inte i förr som en annan förknippar med sådär 50 år, utan ja, säg kanske bara sådär tio, max 15 år tillbaka. Med undantag från rostat bröd-brödet, som vad jag minns alltid förpackats i skivor. Men vanliga brödlimpor som köps färdigskivade från butik, är i alla fall inget jag växte upp med. Eftersom jag har väldigt dåligt ögonmått, minns jag väl de många gånger jag som liten, och äldre tonåring, stod hemma i föräldrarnas kök och försökte få till hyfsat normaltjocka skivor av en Pågen- eller Skogaholmslimpa.

Annons

Idag tar vi för givet att brödet vi köper är färdigskivat. Om det inte kanske handlar om ett surdegsbröd eller i butiken nybakade baguetter eller limpor. Då är det inga konstigheter att man själv får skära upp brödet i valfritt tjocka, eller tunna, skivor när man kommer hem. Det var ändå komiskt att se sonens förvånade min, för han är ju helt uppväxt med färdigskivat bröd. För honom är det en självklarhet, varpå han verkligen trodde att det gjorts en miss med brödet han plockade upp från vår frys.

Lite nyfiken som man är så fick jag senare den dagen lov att googla på färdigskivat bröd. Intressant nog hittade jag fakta om att den första kommersiella maskinen som skar up och förpackade färdigskivat bröd faktiskt uppfanns redan år 1927. Av en Otto Frederick Rohwedder i USA. Året därpå började de första skivade, färdigpackade limporna att säljas i USA, och redan så snart som 1933 var hälften av alla limpor som såldes i landet färdigskivade. Så ja, där kan man snacka om lite annat tidsperspektiv än i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons