Annons
Debatt
Centerkrönika

Ett löfte om ett varmare och humanare Sverige och Kalmar län

Publicerad 4 januari 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Så skriver vi då 2024. Ett nytt år är här, fullt med förväntningar och förhoppningar. En del av dessa förväntningar och förhoppningar kommer också säkert att slå in men erfarenheten säger oss att långt ifrån alla kommer att slå in och det kommer dessutom bli en hel del besvikelser. Det är nämligen så åren brukar se ut. När vi nu skriver 2024 så befinner vi oss ”mitt i vintern”, även om i just vår del av landet kanske har de kallaste månaderna för året framför oss så går vi dock mot ljusare tider. Det är dock inte bara väderleken som är kall. Under senaste åren så är det också något annat som blivit både kallare och mörkare, nämligen vårt samhällsklimat och klimatet i den politiska debatten. Vi har hamnat i ett klimat där misstro är norm och det är viktigare att prata om var människor kommer ifrån än vad de gör för att bidra till vårt samhälles utveckling. Vi har fått en debatt som polariserar, söndrar och splittrar vårt land, allt ivrigt påhejat av TIDÖ-partierna.

Vad önskar jag mig då för 2024? Vad är mina förhoppningar? Jag önskar att vi får ett annat samhällsklimat, en annan form av politisk debatt. Jag vill att vi alla bestämmer oss för att inte lägga fokus vart någon kommer ifrån utan i stället fokuserar på vart den personen är på väg. Jag hoppas på att 2024 ska ge oss en varmare och ljusare debatt, en debatt och ett samhällsklimat som präglas av medmänsklighet och humanism. Jag vill se ett samhälle där vi ser alla människor som enskilda individer som på olika sätt bidrar till vårt lands- och vår regions utveckling. Det spelar ingen roll var en person kommer ifrån eller vad han eller hon väljer att kalla sin gud. Alla människor som idag får möta den allt växande rasismen, som får vet att de är annorlunda och inte hör hemma här. Låt 2024 bli året då detta upphör och att de i stället får höra vilken nytta och utveckling de alla bidrar med till det land som vi alla håller av så högt. Låt oss visa att det finns en annan väg än vägen av misstroende och polarisering, låt oss visa att det finns en väg av ljus och värme.

Annons

För att åstadkomma detta så behöver vi gemensamt visa landets politiska ledning att vi nu har fått nog, nog av polarisering. Jag är övertygad om att det inom TIDÖ-partierna finns de som vill se en annan väg, en annan lösning. Det är vi i politiken som behöver visa vägen, som behöver fokusera på det positiva och utvecklande, låt oss göra detta tillsammans, låt oss samla de goda krafterna!

Men det är inte bara vi politiker som kan åstadkomma en förändring, det kan också ni medborgare göra genom att tydligt visa att ni inte längre ställer upp på ett samhälle som splittrar och söndrar. Varför inte börja redan i årets EU-val? Rösta för ett varmare och medmänskligare Europa. Nyårstider brukar också vara en tid av löften. Jag är ingen stor anhängare av nyårslöften, jag har aldrig förstått varför det skulle vara både viktigare och enklare att hålla ett löfte som avges på nyårsafton. För mig är ett löfte viktigt och ska hållas oavsett när eller var det ges.

Trots min avoghet mot just nyårslöften så ska jag ändå här och nu avge ett. Mitt löfte blir att jag kommer att fortsätta kämpa för ett varmare och humanare Sverige och Kalmar län, ett samhälle som ser alla människor som den tillgång de är. Ni får mer än gärna dela det löftet med mig och göra gemensam sak med mig och Centerpartiet så att vi gemensamt bidrar till ljusare tider.

Krönika av: Magnus Larsson, politisk sekreterare Kalmar län (C)

Annons
Annons
Annons
Annons