Debatt
Centerkrönika

"En mångfald av uppfattningar och åsikter är en hörnsten i en levande demokrati"

Publicerad 9 januari 2023
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Förra året vid denna tid önskade jag alla som jag kom i kontakt med ett gott nytt år. Jag hoppades att solen och ljuset var på väg tillbaka då alla restriktioner släpptes efter nästan två år av pandemi, sjukdom, oro och karantän.

Med facit i hand så blev 2022 inte det år som jag hoppats på. Personligen fick jag och mina närmaste börja året med att ta farväl av vår kära pappa. 90 år gammal somnade han in hemma på gården i Släthult.

Drygt en månad senare startar ett krig i vårt närområde. Inte i min vildaste fantasi kunde jag då tänka tanken att män, kvinnor och barn i närtid, i ett land i Europa skulle behöva kämpa för att försvara sitt land, sin och andras frihet. Där människors död och tragedi i realtid skulle spelas upp för våra ögon. Despoten Putins, hänsynslösa anfallskrig mot Ukraina var ett faktum.

Samtidigt så breder hot och hat ut sig i vårt Sverige och Ing-Marie Wieselgren föll offer i sommarens fruktansvärda händelse i Almedalen. Annie Lööf var också en av måltavlorna för dådet. Offentliga personer som blir utsatta för hat på ett respektlöst sätt.

Valrörelsen blev het, tonen var hård och påhoppen många. Jag brukar gilla valrörelse och de diskussioner och debatter som blir. Men 2022 var något helt annat. Personliga angrepp, populism, tvärsäkra enkla lösningar, överbudspolitik om billigare drivmedel vid pump och en falukorv fick figurera som symbol för allt som var fel i Sverige.

Jag blir så fullkomligt matt över att detta har blivit en del av det demokratiska samtalet. Ibland måste debatten vara tuff, men den får aldrig bli så hård och illasinnad att människor hotas och att röster tystnar.

I politiken ska debatten vara en glädje där vi får möjlighet att bryta åsikter och ideologiska argument mot varandra. När det uppstår tydliga skiljelinjer och uppfattningar är ofta pragmatism och kompromisser, ett givande och tagande, vägen framåt. Men det medför också att alla inte kommer att bli nöjda och man kommer inte alltid att få sin vilja fram. Det är en del av demokratin. Vi politiker bär ett stort ansvar för att vårda den men även du som medborgare. En mångfald av uppfattningar och åsikter är själva förutsättningen för samhällsutveckling och en hörnsten i en levande demokrati.

Det är lätt att bli nedslagen av alla dåliga nyheter, negativa attityder och känna vånda inför framtiden. Men jag tror att vi kan gå en ljusare framtid till mötes genom att driva en optimistisk politik. För vård, skola och omsorg, företagande och jobb, miljö och grön tillväxt, medmänsklighet och trygghet. Det tror jag är den rätta vägen framåt.

Så låt oss hoppas på ett gott nytt 2023!

Krönika av: Christina Davidson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen Nybro kommun (C)