Annons
Debatt
Centerkrönika

Lina Watanen: En fredlig demokrati är inte en självklarhet

Lina WatanenSkicka e-post
Publicerad 1 mars 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När jag går en promenad eller ägnar mig åt hushållsgöromål lyssnar jag gärna på poddar. Där kan jag grotta ner mig i personliga favoritintressen, hitta nya områden eller lyssna på människors berättelser om sina liv. En återkommande favorit är sommar- och vinterpratarna som har just alla dessa ingredienser. På nyårsdagen sändes ett vinterprat med Åsa Wikforss som gav mig en hel del att fundera på.

Hon talade bland annat om vikten av kunskap för att bevara demokratin som är det fredliga sättet att hantera en oenighet för att vi tycker olika är ju ingen nyhet. Hon sammanfattar det så här ”våra grundläggande fri- och rättigheter möjliggör en öppen offentlig debatt som när allt fungerar väl leder till välgrundade politiska beslut. Demokratin utgår från att det finns olika åsikter och att dessa möts inom ramen för gemensamma regler.”

Annons

Känslan är att vi blir sämre på att hantera oenigheten. I bra dialoger kan man utmana varandras tänkande lite och ofta lösa problemen både i stort och smått. Det ansvaret har inte bara folkvalda, det vilar på oss alla.

Sverige har varit förskonat från krig väldigt länge och de som upplevde andra världskriget är snart borta och med sig tar de vetskapen om vad som händer när demokratin inte värderas. Ju längre man kommer ifrån den upplevelsen desto mer oviktig kan den kännas. Dock borde oroligheterna i världen och krigen som startats vara en väckarklocka.

Jag kan i vardagen irritera mig väldigt på beslut som tagits i EU när jag tycker de detaljstyr för mycket och petar i saker som jag tycker borde skötas nationellt men någonstans måste vi komma ihåg varför EU bildades vilka händelser som ledde till att behovet kom. De spelar fortfarande en viktig roll i att ena och gemensamt lösa de stora utmaningar hela Europa och välden står inför, även där kan vi välja de personer vi tycker talar för det som är viktigt för just dig, gå och rösta den 9 juni. Problemet jag vill belysa lite här är att när vi inte har minnet om varför demokratin är så viktigt riskerar vi att förlora den. Demokratin får inte gå förlorad och den lever inte av sig själv utan måste värnas av oss alla. Använd din demokratiska röst med respekt och med målet att utveckla och förbättra samhället, det är inte alla som har den möjligheten.

Krönika av: Linda Eriksson, Torsås (C)

Annons
Annons
Annons
Annons