Annons
Debatt
Centerkrönika

En dåres försvarstal

Publicerad 16 mars 2023
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Politiskt engagemang är på neråtgående. Hat och hot och otack är ofta lönen jämte mötesarvodet.

Vad får en fullt frisk man i sina bästa år att börja engagera sig politiskt? För att valrörelsen 2022 var ett föredöme av saklighet och framåtblickande? För att hans uppväxt under 80- och 90-talen var en dröm av jämställdhet och inklusion? För att han tycker att falukorv är så himla gott? För att han är tokig?

Annons

Fyra frågor som får besvaras med tre nej och ett ja. Falukorv och stuvade makaroner råkar vara min älsklingsrätt. Mannen i inledningen är jag och jag har valt att engagera mig politiskt i Centerpartiet för att jag är övertygad om att människan kan bättre.

Det var skyddad verkstad i det lilla samhället utanför Kalmar under min uppväxt men ute i periferin växte sig missunnsamheten och främlingsfientligheten sig allt starkare. Vi hade det rätt bra men så fort något inte riktigt gick vägen var det någon annans fel. Nu, närmare 40 år senare, är den attityden även gångbar i regeringsställning. Och det är ärligt talat en stor sorg.

Jag har saknat ödmjukhet i politiken under hela mitt liv men nu är måttet rågat. En valrörelse fylld av antingen medvetna lögner eller bländande inkompetens och den nya regeringens krumbuktande under sina första hundrafemtio dagar för att försöka förklara varför de inte kan genomföra sina vallöften som var självklara bara för sex månader sedan.

Jag valde att engagera mig i Centerpartiet för att jag har en orubblig tro på människan. Jag tror att människan behöver och kan leva i samklang med naturen för en grön stad och levande landsbygd. Jag tror att alla människor är lika mycket värda och ska ges samma förutsättningar att kunna uppnå just sina drömmar och mål. Jag tror att varje individ har den inneboende kraften att försätta berg, bara de får möjligheten.
För det behövs framtidstro och tillit. Man ska våga satsa, våga misslyckas och våga göra det igen.

Du kanske tycker att det är dåraktigt eller naivt men det är inte för att jag är blåögd utan för att du har tappat förtroendet för politiken efter åratal av utarmning. I stället för att sitta hemma och fnysa, gör som jag, engagera dig för en ljusare framtid. Förslagsvis i Centerpartiet. För jag tror att Centerpartiets politik skapar bäst förutsättningar för ett bättre samhälle. Och för mer falukorv till folket.

Krönika av: Per Jonsson, politisk sekreterare, Kalmar (C)

Annons
Annons
Annons
Annons