Debatt
Centerkrönika

"Det behövs en nystart för saklighet och respekt"

Publicerad 24 november 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf slutar vid nyåret som partiledare. Jag beklagar att hon slutar. Hon är en humanist, receptiv och har bra ledaregenskaper. Samtidigt kan man förstå det, för ingen partiledare har fått utstå så mycket hat och hot som Annie i årets valrörelse. Alla vet att hon var mordhotad i Almedalen, där det hände ett fruktansvärt terroristbrott. Centerpartiets valberedning har nu efter nomineringar tagit fram tre kandidater till ny partiledare som går till omröstning bland medlemmarna. Centerpartiet är det enda partiet som låter medlemmarna bestämma. Andra partier vågar inte, tänk om "fel kandidat" vinner.

Tyvärr har vi i samhället ett stort näthat, inte minst mot politiker. Det ser vi i Nybro. Det behövs en nystart för saklighet och respekt. Det är inget fel i att ha en tuff debatt, men personangrepp och fulspel hör inte hemma i debatten. Det bör noteras att har man gillat ett inlägg på nätet så ställer man sig bakom inlägget.

Lokalt så pågår nu nomineringarna till de politiska uppdragen de närmaste fyra åren. I alla kommuner i länet har man nu lösningar där majoriteten tillsätter ordförande och första vice ordförande, både i Torsås och Nybro. I Nybro har det blivit en debatt om förändringen då ett av de två oppositionsblocken är mycket kritisk. Nu får oppositionen goda möjligheter till insyn via andra vice ordförande.

I Nybro kommun har Centerpartiet varit i ledningen i åtta år med alliansen i minoritet. Vid två tillfällen har Moderaterna och nu senast även Liberalerna lämnat majoriteten och Centerpartiet och Kristdemokraterna fick ta hela ansvaret. Som jag tidigare noterat så behöll Moderaterna sina ordförandeskap och ägnade valrörelsen i opposition mot Centern.

I Nybro och även i Torsås blir det en stabil majoritet det behövs i besvärliga tider. Centerpartiet och Socialdemokraterna har som partier ideologiska skillnader, men det går att hantera. Framförallt kan partierna lita på varandra, det kommer att hålla hela perioden. Problemet för kommunerna är också avsaknaden av en aktiv landsbygdspolitik i den nya regeringens program. I stort hela Kalmar län är ett landsbygdsområde som är mycket beroende av en aktiv politik på området.

Centerkrönika av Stig Davidson, Nybro (C)