Annons
Debatt
Centerkrönika

"Det är nu vi måste stå upp för medmänniskan, för demokratin och liberalismen"

Publicerad 8 maj 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I reaktionen på andra världskriget grundades den Europeiska unionen. Grundtanken var att man skulle binda länderna närmare varandra. Att behålla demokratin, goda relationer och en bra och välmående handel mellan händerna för en starkare ekonomi och ett starkare Europa. Förhoppningen om en god framtid efter andra världskrigets katastrofala utfall var nog i hög kurs. Under uppväxten får barn i hela världen lära sig om andra världskriget, om vad som sker när extremister får makten, när man anser att människor har olika värden i samhället beroende på hudfärg, etnicitet eller religion. Ändå kan vi se hur högerextremister får mer och mer plats i EU och i europeiska länder. Det förvånar mig att vi inte kommit längre i kunskapen om att stöveltramp leder till att människan aldrig kommer få vara självbestämmande. Att ingen i slutändan vinner. Det blev så självklart för mig att ställa upp i det här EU-valet när opinionssiffrorna visar vart vindarna blåser, när gränserna för hur extrem man kan vara tämjas allt mer.

För Centerpartiet är det ingen tvekan om vilka frågor som vi driva detta EU-val. För freden, friheten och miljön. För mig är Ukrainakriget och migrationspolitiken områden som jag valt att fokusera på. Det är nu vi måste stå upp för medmänniskan, för demokratin och liberalismen. Centerpartiet är det partiet som gång på gång gått ut och satt krav på regeringen.

Annons

Höj dagersättningen för ukrainska flyktingar från 71 kronor till 131 kronor.

En procent av BMP skall gå till Ukraina för att stötta upp i kriget mot Ryssland.

Skicka Jas gripen till Ukraina.

Det är några av uttalanden som Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok har gått ut med, det finns många fler som aldrig får tillräckligt gehör eller plats i media, men som är så viktiga för Ukraina och dess befolkning men också för Sverige som ser tydliga tecken på Rysslands attacker i form av till exempel IT-attacker. Sverige tillsammans med andra länder inom EU måste därför gå ihop och stötta Ukraina, här spelar Sverige en viktig roll, Sverige måste därför bli mer som Centerpartiet, Sverige måste sätta krav på andra länder. Ensam är inte stark, tillsammans med den Europeiska unionen kan vi fortsätta kämpa för freden för friheten för demokratin och miljön!

Krönika av: Abetare Gashi, Kalmar (C)

Annons
Annons
Annons
Annons