Annons
Debatt
Centerkrönikan

Den gyllene regeln

Publicerad 14 mars 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det nordiska guldet. Så kallade Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, förtroendet för samhällets institutioner när han kommenterade förtroendebarometern 2024. I ett internationellt sammanhang har vi högt förtroende för samhället och det är alltså guld värt för vårt samhälle och vår demokrati. Men det finns smolk i denna bägare. År 2022 lämnade min dåvarande partiledare, Annie Lööf, politiken efter att under flera år blivit hårt ansatt av hat och hot. Något som kulminerade i att hon var måltavla för en terrorist. I veckan möttes vi av beskedet att Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg avgår. Han avgår på grund av att ha blivit utsatt för hot. Han orkar inte längre. Även på kommunal nivå är hot vanligt. Ett exempel är en socialnämndsordförande som blev förföljd av en förälder efter ett oförmånligt beslut. Denna politiker såg sig över axeln i flera år och är numera aldrig med på bild i politiska sammanhang.

”Det är ett misslyckande för demokratin”, kommenterade en ledarskribent i Dagens Medicin, med anledning av Mikael Johanssons avgång. Flera undersökningar visar att politiker som utsätts för trakasserier väljer att sluta. Eftersom demokratin bygger på att människor väljer att engagera sig politiskt och ta uppdrag så utgör detta ett allvarligt hot mot demokratin.

Annons

Och jag håller med. Vem ska vilja bli förtroendevald i detta klimat? Vilket pris ska politiker behöva betala? Vi som valt att bli politiker har ett stort samhällsengagemang. Vi vill förändra samhället, både i smått och stort, till det bättre. Jag blev politiker för att jag ville kunna se mina barn i ögonen i framtiden och säga att ”jag gjorde vad jag kunde”. Sverigedemokraterna hade precis kommit in i riksdagen och de nationalistiska vindarna började blåsa allt hårdare. Då valde jag att gå med i Centerpartiet som stod för motsatta värderingar, nämligen en självständig grön, social och liberal politisk kraft i mitten av svensk politik. ”En kraft som vägleds av en obändig tro på att vi kan skapa en ljusare framtid”, skriver vi på vår webbplats. Enligt förtroendebarometern är vi centerväljare mer positivt inställda till det arbete som samhällets olika institutioner gör.

Personligen är jag förskonad från hot. Men jag har på nära håll sett politiker som offentligt, i talarstolen, på insändarsidorna eller på sociala medier, ägna sig åt rena personangrepp eller anlägga en nedvärderande ton. Jag måste säga att jag inte tycker att det anstår invånares företrädare att bete sig på det sättet. Dessutom spär det på politikerföraktet och är ett hot mot demokratin. Jag är djupt orolig för vilka konsekvenser det kommer få. Forskning visar att klimatet skrämmer unga från att engagera sig i politiken. Är det verkligen så här vi vill ha det? Låt oss i stället tillämpa den gyllene regeln. ” Allt som ni vill att andra ska göra mot er, det ska ni också göra mot dem.” Matteus 7:12.

Krönika av: Emmy Ahlstedt, regionråd Kalmar län (C)

Annons
Annons
Annons
Annons