Annons
Debatt
Centerkrönika

"De liberala krafterna behövs mer än någonsin i parlamentet"

Publicerad 10 juni 2024
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Valet till Europaparlamentet är här och det är ett viktigt val för Europa. EP-valet i år är kanske det viktigaste EP-val som vi någonsin har haft då det är ett avgörande val för Europas framtid. Det är i en orolig tid som vi går till valurnorna, vi har ett krig i Europa som påverkar oss allt mer. Kriget i Ukraina har pågått nu i nästan 2,5 år med oerhört stora förluster i människoliv och lidande som följd. Mord, tortyr, våldtagna kvinnorna. Rysslands brott i Ukraina måste få ett slut. Just när dessa rader skrivs pågår en stor offensiv från Ryssland i östra Ukraina och enligt det som framkommit i media senaste tiden så är risken stor att Ukraina kommer förlora kriget om inte stödet från EU och EU:s medlemsländer ökar. Att hjälpa Ukraina att försvara sin frihet, är också ett sätt att säkerställa Sveriges frihet. Tyvärr finns det medlemsländer och partier i Europaparlamentet som obstruerar detta stöd, som indirekt verkar för en rysk seger.

De liberala krafterna behövs mer än någonsin i parlamentet. I dagarna har Centerpartiet och Volodymyr Zelenskyys parti Sluha Narodu undertecknat en gemensam deklaration mellan partierna som manifesterar relationen som systerpartier. I avsiktsförklaringen står det att partierna kommer fördjupa sitt samarbete både organisatoriskt och politiskt. Partierna kommer också fortsatt att driva på för ökat stöd till Ukraina och hårdare sanktioner mot Ryssland. Centerpartiet kommer aldrig att svika Ukraina. Centerpartiet kommer att stenhårt driva att Ukraina ska bli medlemmar i EU. Centerpartiet går till val under parollen hål gränsen! För mig som Centerpartist är inte detta bara några ord vilka som helst. Det är orden som min dåvarande partiledare och statsminister Thorbjörn Fälldin yttrade när den sovjetiska ubåten U-137 gick på grund i Karlskronas skärgård 1981. Redan då var Centerpartiet beredda att hålla gränsen för att behålla vår frihet och vår demokrati och att vi nu går till val på just Thorbjörn Fälldins ord känns självklart väldigt bra.

Annons

Just frågor om öppenhet, demokrati, fred, frihet är frågor som vi i Centerpartiet driver hårt i denna valrörelse, frågor som kommer vara avgörande för Europas framtid. Frågor om klimatet, vår självförsörjningsgrad och inte minst vårt gröna guld, skogen, finns också med bland våra viktiga frågor i denna valrörelse.

Jag har nu en uppmaning till dig, gå och rösta! Gå och rösta för ett grönare, friare och tryggare Europa. Förtidsröstningen började den 22 maj och valdagen är den 9 juni. Centerpartiet behövs i Europaparlamentet.

Krönika av: Christina Davidson, distriktsordförande (C)

Annons
Annons
Annons
Annons