Annons
Debatt
Krönika

Avslöjar ens hobby eller yrke verkligen hur tråkig eller rolig man är?

Publicerad 1 april 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Arbetar du som dataanalytiker eller med bokföring, försäkring eller städning och har fritidsysselsättningar som religion, titta på tv eller fågelskådning? Då anses du vara en ganska tråkig person.

Jobbar du däremot som artist, forskare eller journalist? Grattis, då personifierar du en rolig personen.

Annons

Ja, nu ska man kanske inte ta det här alltför personligt, för alla människor är olika. Men ska man se till forskningen så är det svårare att föreställa sig en tråkigare människa än en dataanalytiker vars hobby är att skåda fåglar.

En brittisk studie som forskare gjort vid University of Essex har omfattat 500 deltagare som fått utföra experiment. Syftet med studien var att titta närmare på varför vissa människor uppfattas som tråkiga, ja till och med ointressanta. Bland annat tog forskarna fram en sammanställning över vissa yrken, personlighetsdrag och fritidssysselsättningar som uppfattas vara tråkigare än andra.

Topp fem på yrken som anses vara mest ointressanta toppas av dataanalytiker. Därefter handlar det i turordning två till fem om yrken som har att göra med bokföring, försäkring, städning samt arbete på bank.

Fritidssysselsättningar som anses vara de mest tråkiga och ointressanta var religion, titta på tv, matematik och att "titta på djur", exempelvis fågelskådning.

Och vad gäller personlighetsdrag radas det upp ganska logiska och givna drag på personer som uppfattas vara tråkiga. Nämligen att sakna humor, sakna åsikter eller vara negativt lagd.

Det slogs även fast yrken som deltagarna fick ranka som mest intressanta. Där handlar det i topp om konstnärer, följt av artist, forskare, journalist, arbeten inom hälso- och sjukvård och lärare.

Forskarna påpekar däremot att det kan skilja sig mellan olika kulturer och sammanhang vad en människa uppfattar som tråkigt eller ointressant. Undersökningen visade också hur förutfattade meningar spelar in, och att personer som anses ha "tråkiga" arbeten eller hobbies ibland undviks, och därmed inte får en chans att bryta stereotypa uppfattningar.

Många kan nog småle lite åt studien och tänka ja, ja, forskarna får komma fram till vad de vill. Vad gäller personlighetsdragen säger det lite sig självt att man förmodligen inte är den mest roligaste människan om man nu saknar humor eller är negativt lagd. Men att påstå att någon är tråkig för att denne arbetar på bank eller med städning. Nja, det känns inte helt rätt. Och hobbyn med fågelskådning, vad hände där? Är det några som verkligen är spontana, ivriga och snarare kan uppfattas som lite "galna" är det väl fågelskådare som på nolltid kan slänga in sig själva, kamera och kikare i bilen för att åka många mil i hopp om att försöka få en skymt av en viss fågel. Det får väl ändå anses vara allt annat än tråkigt.

Lina WatanenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons