Annons
Debatt
Centerkrönika

"Att satsa på kommunerna, på socialtjänsten och på skolan är det viktigaste vi kan göra"

Publicerad 19 oktober 2023
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sverige befinner sig i ett kritiskt läge. Gängens dödliga sprängningar och skjutningar sprider sig i landet. Vi kan nu se effekter av att samhället misslyckats att stoppa den grova organiserade brottsligheten. Centerpartiet vill med kraft slå tillbaka mot gängen och satsa på första linjens försvar, kommunerna.

Centerpartiet föreslår bland annat att en miljard kronor ska gå till kommunernas arbete och insatser för att bryta den samhällsutveckling som vi tvingas bevittna i gängens och den organiserade brottslighetens spår. Det är pengar som kan användas för att stötta socialtjänsten, för att slippa säga nej till någon insats av unga som riskerar att hamna på helt fel ställe i livet. De kan användas för att stärka den kommunala avhopparverksamheten, för att sätta in väktare/ordningsvakter för att öka tryggheten på stan, eller stötta frivilligorganisationer som kan förstärka kommunens och polisens trygghetsarbete. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa gängkriget, på kort och lång sikt, på alla nivåer. Inga barn ska behöva skjuta eller riskera att skjutas för att det offentliga inte finns där för dem på rätt sätt. Inga insatser och placeringar mot gängkriminella unga ska avstås på grund av att kommunen helt enkelt inte har råd.

Annons

Att satsa på kommunerna, på socialtjänsten och på skolan är det viktigaste vi kan göra för att stoppa nästa generations gängkriminella och lyfta ur de barn som idag fastnat i de kriminella miljöerna. Centerpartiet har stått bakom all lagstiftning inom det rättspolitiska området som beslutats av riksdagen och som trätt ikraft under året. Skärpta straff för brott i kriminella nätverk. Att polis och åklagare fått större tillgång till hemliga tvångsmedel såsom avlyssning och annan övervakning. Att tullen fått utökade befogenheter att stoppa både personer och gods. Att brott som begåtts av barn under 15 år utreds oftare så brottsoffer får upprättelse och den unge rätt stöd. Att kommuner getts ett tydligare brottsförebyggande ansvar. Men hur mycket resurser och förtydligande av uppdrag som ges till polis och andra myndigheter så kommer det inte att räcka om vi inte satsar på det förebyggande sociala arbetet och på samverkan.

Nu behöver regeringen också se till att kommunerna får de resurser som behövs för arbetet i första linjens försvar.

Krönika av: Christina Davidson (C), Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Nybro

Annons
Annons
Annons
Annons