Debatt
Centerkrönika

Att kläder kan vara så intressant

Publicerad 4 maj 2023
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När jag funderar på vad denna veckans krönika ska kunna handla om, konstaterar jag att det är kläder som är det givna temat.

Senast första januari 2025 ska vi samla in alla kläder som vi inte längre vill använda som konsumenter. Det finns ett EU-direktiv vi som medlemsstat ska följa. Möjligen kan vi på Sverige nivå börja tidigare men det återstår att se hur det blir det. Det är en viktig fråga för miljön att komma i gång med detta så snart som möjligt. Det är viktigt för att testa systemen för de olika möjligheter våra kläder faktiskt har. Det går åt mycket vatten och dessvärre en hel del kemikalier i många bomullsodlingar fortfarande.

När ekonomin blir kärvare kan vi laga våra kläder och använda dom längre. Att sälja eller skänka de kläder som inte längre passar är ännu ett givet alternativ. Att sy om och uppgradera sin garderob är kanske något för den mer händige klädskaparen. Second hand-butiker är oerhört populärt i de större städerna men kan få lite tråkiga omdömen utanför storstan om man har otur. Förhoppningsvis handlar det bara om att man inte vill se sin fina klänning sita bättre på någon annan i närområdet. Men visst blir man glad när man hör ungdomar leta efter tweedkavajer på andra hands marknaden. Eller någon dam eller herre som fyndat ett favoritplagg på myrorna.

I veckan som gick var jag i Mörrum och fick en titt på Södra cells anläggning för Oncemore. Världens första storskaliga process för återvinning av textilavfall av blandmaterial. Man blandar helt enkelt återvunnet textilmaterial med Södras skogsråvara. Mycket imponerande anläggning, så stolt man blir över både Södra och Sverige, som har en tradition av att ligga i framkant när det kommer till innovationer på miljöområdet! Givetvis gör det inte ont att det långsiktiga målet är att både att ge familjeskogsbrukarna extra lönsamhet och fixa ett potentiellt avfallsproblem i samma process.

Enligt en rapport från 2019 från Europeiska miljöbyrån så använder vi i snitt ett klädesplagg enbart sju gånger. Ja, det är ett snitt, en t-shirt används fler gånger men en vacker klänning tyvärr färre gånger. Så spara dina favoriter längre, använd plaggen med stolthet och se dig själv som en miljöhjälte varje gång du avstår att köpa ett plagg du inte riktigt vet om du faktiskt kommer använda.

Detta håller inte, vi kan bättre. Inte kan vi låta självkänslan sitta på utsidan och därmed belasta vår planet så hårt. Jobba på det, ditt värde och andras sitter på insidan! Det finns givetvis klädkoder vi kan behöva förhålla oss till men att inte döma varandra efter vad man bär för kläder är verkligen upp till oss själva att tänka på. Att se människan, personen det är en gåva vi kan och borde ge varandra ofta.

Och sist men inte minst, våren och ljuset är här, se till att njuta, svettas in värmen i en väl använd extratröja eller jacka så du inte drar på dig en sommarförkylning. För en sådan kan vara efterhängsen. Ge en komplimang till någon som bär ett riktigt vackert välanvänt klädesplagg.

Krönika av: Stihna Evertsson Johansson, ordförande Kalmar län (C)